A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A gyermekek fülészeti szempontból sem "kis felnőttek"

2011.02.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet középfül középfülgyulladás akut

Az elmúlt 1-2 napban tele lett az internet azzal a tanulmánnyal, amelyben amerikai kollégák leírták, hogy egy 294 kisgyermek bevonásával készült kutatás szerint a felső légúti huruttal járó, vírusos fertőzésben szenvedő gyermekek több, mint 20%-ában 1 héten belül középfülgyulladás alakul ki. Amit minden hírújság kiemelt, hogy milyen kevés esetben volt szükség antibiotikumra, messze a legtöbb esetben a gyerkőcök meggyógyultak anélkül is.

Ez számomra kevéssé újság. Egy ideje már trend, hogy próbáljuk visszafogni az antibiotikumokat a kisgyermekkori középfülgyulladásban, erről írtam már itt a blogon is, ahol ennek motiváló okait is próbáltam összeszedni. Viszont ami a fenti hírben elsőre beugrott, az egy valahol -talán még gyermekgyógyászat gyakorlaton(?)- hallott jó mondás, hogy a gyermek nem "kis felnőtt". Tehát nem ugyanazok a folyamatok, állapotváltozások zajlanak le bennük kicsiben, mind a felnőttekben. Mindig mondjuk, hogy a gyerekek "fülesek", hát tessék, most itt vannak az adatok! Bár nem emlékszem olyan tanulmányra, amiben ugyanezt az összefüggést nézték meg felnőttek esetén, de szinte biztos vagyok benne, hogy ez az arány 5% alatti felnőttkorban. Sőt, megkockáztatok egy 1-2%-ot... Persze fülkürthurut előfordul, de az (még) nem középfülgyulladás.

Tehát egy gyermek felső légúti fertőzés egyáltalán nem ugyanazokhoz a szövődményekhez vezethet, mint a felnőttkori, legalábbis egyáltalán nem olyan gyakorisággal. Ráadásul a nagyon kicsi gyerekek a fülpanaszokat nem is feltétlen tudják lekommunikálni, sőt, nem is biztos, hogy okoz tünetet. Persze képtelenség minden egyes nátha esetében fülvizsgálatot végezni, egyszerűen nincs ennyi erre képzett szakember. De ne feledkezzünk el erről a gyakori szövődményről, figyeljük a hallást, lázmenetet, fülfolyást, fülhöz nyúlkálást, rossz táplálkozást, és így tovább! Ez eldöntheti antibiotikum, fülfelszúrás, és szoros kontroll szükségességének kérdését is, és ezek az elsődleges betegség, a felső légutak gyulladásának kezelését is befolyásolja.

süti beállítások módosítása