A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Tympanoplasticánál nem számít, hogy mitől lett lyukas a dobhártya

2011.01.31. | drHorváthTamás | komment

Címkék: trauma fül fülműtét dobhártya tympanoplastica

Vannak bizonyos faktorok, amik befolyásolják a tympanoplastica, azaz a dobhártya-helyreállító műtét sikerességét. Ilyen például biztosan -negatív irányban- a cukorbetegség, az immunhiányos állapot, az érbetegség, és nagy valószínűséggel a dohányzás is. Sőt, maga a lyuk elhelyezkedése is, mert például egy első-felső negyedi perforációt nehezebb zárni, mint egy hátsó negyedben elhelyezkedőt. Svéd kollégák pedig nemrég azt is megvizsgálták, hogy maga az elsődleges ok, ami miatt kilyukadt a dobhártya, vajon befolyásolja-e a végeredményt.

Úgy néz ki, hogy nem, pedig jogos felvetésnek gondolom. Eddig azért sokat nem töprengtem a kérdésen, viszont ha megkérdezték volna, hogy mire tippelek, akkor azt mondtam volna, hogy hát persze, hogy befolyásolja. Még ha az esetleg csak pár százalék erejéig is. Ugyanis ha valakinek teljesen véletlenül lyukad ki a dobhártyája, például sportolás közben, vagy rosszabb esetben egy pofontól, akkor ott a gyógyhajlamot jobbnak gondolnám, mivel a perforáció ebben az esetben teljesen, vagy szinte teljesen csak egy külső tényezőtől függ. Ugyanakkor annál a betegnél, akinél valamilyen gyulladásos állapot, főleg ha visszatérő gyulladásos betegség okozta a perforációt, én rosszabb beépülési arányt mondtam volna. Hiszen ott is megvan a külső faktor -fertőzés-, de ott valószínüleg a szervezet helyi vagy általános állapotának nem megfelelő volta is közrejátszik a lyuk létrejöttében.

Ami az én gondolatmenetemben vitatható, az az, hogy például nem volt-e a traumás eredetű dobhártyalyuk hátterében már eleve egy elvékonyodás a dobhártyán, atrophia. Mert végül is úgy lenne kerek a vizsgálat, ha megnéznénk, hogy ugyanaz a pofon vajon hány embernek lukasztja ki a dobhártyáját, illetve hogy ugyanannak a betegnek, akinek egy pofon kilukasztotta a dobhártyáját, vajon az a középfülgyulladás, ami másnál lyukhoz vezetett, nála okoz-e perforációt? Húúú, ez kezd bonyolódni...

Ez mindenesetre nehezen vizsgálható kérdésnek tűnik, és most nem szeretnék ilyen evidencia szintekre pályázó study tervezésén gondolkozni. Viszont azért mégs megnyugtató hír lehet azoknak, akinek gyulladás következtében alakult ki lyuk a dobhártyájukon, mert nem indulnak rosszabb sanszokkal a műtétnek, mint a traumás eredetű lyukkal bírók.

süti beállítások módosítása