A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mitől lettem orrcsepp függő?

2011.01.20. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrcsepp orrdugulás orrcsepp függőség orrsövény orrpolip orrkagyló melléküreggyulladás idült

Nem, ezt a kérdést nem én tettem fel most magamnak, hanem a betegek szokták kérdezni. Konkrétan most kedden is elhangzott egyszer. Sajnos nincs univerzális válasz, elég sok oka lehet az orrdugulásnak. Viszont az egész kiderítése valójában semmi extra, egy sima orrdugulás kivizsgálás az egész, csak van egy nulladik lépcsője. Ráadásul ehhez a nulladik lépéshez még fül- orr- gégész sem kell.

Pofonegyszerűnek hangzik: első körben abba kell hagyni az orrcseppet! Ugyanis hátha csak egy elhúzódó nátha vezetett a túlzott használathoz, csak a beteg utána rajta maradt az orrcseppen. Tudom, könnyű ezt mondani, viszont annál nehezebb - főleg éjszaka - cseppentés nélkül létezni. Igen ám, de amíg valaki rendszeresen használ ilyet, addig nem biztos, hogy pontosabb diagnózishoz jutunk, főleg, ha semmi egyértelmű kóros nem látható az orrba nézve. Például nincs durva orrsövényferdülés, vagy nincs orrpolip. Lehet, hogy látunk alsó orrkagyló duzzanatot, de az valójában még csak az orrcsepp okozta reaktív vizenyő, és esetleg javul, ha nem használja tovább a beteg cseppeket. Lehet, hogy a melléküreg CT-n látható, rostatájéki mérsékelt fátyolozottság sem egy krónikus melléküreggyulladás, csak orrcsepp mellékhatás.

Egy szó, mint száz, az első, hogy próbáljunk meg leszokni a cseppről, hátha elmúlik magától is a dugulás! Persze nem az a cél, hogy valaki hetekig ne aludjon az esetleg újra kialakuló komoly orrdugulás miatt. Sőt, az esetek nagy részében önmagában az orrcsepp elhagyása nem is oldja meg a problémát. De néha viszont igen.

Szóval mielőtt ilyen problémával jön valaki fül- orr- gégészeti vizsgálatra, akkor érdemes tenni egy próbát! Van egy trükk, amit egy beteg mondott: egyre jobban felhigította az orrcseppet, és úgy szokott le. Teljesen logikus, és nekem eszembe sem jutott addig ez a lehetőség... :( Persze ha nem megy a leszokás, tudunk segíteni, lehet használni helyette szteroidos orrsprayt, nyilván meg tudjuk nézni belülről az orrát, és lehet CT-t, allergiavizsgálatot is csináltatni. Ha kell, tudunk adni gyógyszert, meg is tudjuk műteni.

De még akár fül- orr- gégész sem kell az ok kiderítéséhez és a leszokáshoz.

süti beállítások módosítása