A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Sejtszintű károsodás orrcsepp függőségben

2010.02.17. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: orr gyógyszerek orrcsepp orrdugulás orrcsepp függőség

Korábban már írtam az orrcsepp függőségről, illetve hogy miért nem szabad tartósan lohasztó orrcseppet használni. Az Otolaryngology and Head and Neck Surgery-ben német tudósok most leközöltek egy tanulmányt arról, hogy sejtek szintjén milyen károsodással jár, ha tartósan orrcseppet használ valaki. Olyan betegeket választottak ki, akik legalább 6 hónapja rendszeresen, napi szinten használnak orrcseppet, és a fő panaszuk az egyéb szervi eltéréssel nem magyarázható orrdugulás volt. Azaz akiknél önmagában a tartós orrcsepp használat okozhatta az orrdugulást.

A vizsgálat úgy történt, hogy a betegek orrkagylóit borító nyálkahártyából mintákat vettek, majd elektronmikroszkóp alatt vizsgálták, hogy sejtek, illetve sejtalkotó részecskék szintjén milyen eltérést okoz a tartós orrcsepp használat, összehasonlítva egészséges, panaszmentes emberekeből vett mintákkal.

Azt látták, hogy komoly vizenyő alakult ki az egyébként sem egészséges struktúrát mutató hámborítás alatt. Ez okozhatja elsődlegesen a dugulásérzést. Az ödéma hátterében fokozott érképződés, roncsolt érképletek állnak, melyek áteresztő képessége megnőtt. Így könnyeben tud az erekből folyadék kijutni a szövetközi térbe. Ezen kívül a nyáktermelő mirigyek is túlburjánzást mutattak a normális nyálkahártyához képest, ez több orrváladékot termelődéséhez vezet. A harmadik egyértelmű és komoly eltérés a hámsejtek csillóinak károsodása volt. A tartós orrcsepp használat helyenként szinte leradírozta a nyálkahártya felszíni sejtjeinek csillóit. Ez pedig azzal jár, hogy a fokozott mértékben termelődő váladék nem ürül megfelelően, a nyálkahártya felszínére kerülő idegen anyagok pedig a tartósabb ottlétükkel komolyabb gyulladást tudnak generálni.

Ezzel a tanulmánnyal három olyan komoly, egymástól többé-kevésbé független eltérést is sikerült kimutatni, ami magyarázza az orrcsepp függőség szöveti szintű kialakulását.

Úgyhogy még egyszer: Lohasztó orrcseppet legfeljebb 7-10 napig szabad használni! Allergiás betegek se ezzel akarják megoldani az orrdugulást!

süti beállítások módosítása