A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Lezajlott a 41. nemzeti fül- orr- gégész kongresszus

2010.10.18. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül mandulaműtét mandula körüli tályog fülkürt fül orr gégészeti hírek torokmandula középfülgyulladás akut

Rendben lezajlott csütörtök és péntek között a kétévente megrendezett nemzeti kongresszusunk. Idén mintha több külföldi meghívott lett volna, mint eddig, és ez jó. A pár, már-már hazajáró külföldi, például Bernard Ars belga, és Juraj Koval szlovák professzorok mellett például itt volt a német középfülsebész Holger Sudhoff, de még egy japán professzor, Haruo Takahashi is eljött, és még sokan mások.

Az embert ilyenkor mindig elég sok impulzus éri, ráadásul, mivel két teremben párhuzamosan folynak az előadások, a feléről eleve lemarad. Plusz egy csomó ismerős, kivel mi történt, úgyhogy elég nagy a kavalkád. Mindenesetre voltak emlékezetes pontok. Bernard Ars professzor előadása nyomán: a gondoltnál jóval nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni az akut középfülgyulladás kezelésében a gyulladásgátlásra, mivel a középfül üregrendszerében kialakult negatív nyomást nem kizárólag a fülkürt elégtelen működése okozza/fokozza, hanem a középfül gyulladt nyálkahártyájában a kitágult erek is nagyobb mértékben "szívnak fel" levegőt az üregből. Aztán Keresztesi Márk kollégám, barátom Székesfehérvárról elég meggyőző statisztikákat mutatott az ún. á chaude ("azon melegében") mandulaműtétről, tehát amikor a mandula körüli tályog esetén nem csak megnyitjuk a tályogot, aztán később vesszük ki a mandulákat, hanem egy ülésben történik mindez. A gennyes gyulladás ellenére úgy tűnik egyáltalán nem rosszabbak az eredmények, és ezt elég nagy esetszám bizonyította. Szintén rendkívül érdekes volt a szegedi kollégák endoszkópos nyaki műtétekről szóló előadása, illetve a János Kórházban dolgozó Zaránd Rajmund esetismertetése egy szegény kisgyermekről, akinek egy gördeszkabalesetből kifolyólag nehezen diagnosztizált agytályogja alakult ki.

Az egyik központi téma az életet veszélyeztető mély nyaki fertőzések volt, ezzel kapcsolatban egy kerekasztal megbeszélést is szerveztek. Ennek kifejezetten örültem, mivel az egyik előadásom pont az erről szerzett tapasztalatainkról szólt. Így legalább kiveséztük a témát, mindenki profitált belőle Az én előadásaim egyébként ITT tekinthetők meg.

Viszont amin legközelebb szükséges javítani, az a poszterszekció. Természetesen nem a kihelyezett anyagokkal volt a probléma, sőt, hanem a hangosítás volt kritikán aluli. Konkrétan nem volt hangosítás, tehát csak kb. 2 méteres körben lehetett hallani a szerzőket. A másik, hogy érdemes lenne kissé szellősebben elhelyezni a posztereket, így el lehet kerülni a tumultust.
 

· 1 trackback

süti beállítások módosítása