A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mire készüljön fel a hallórendszerünk, ha mellettünk fújják a vuvuzelát?

2010.06.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül belsőfül halláscsökkenés hallóideg

 



Már egy csomó helyen lehet olvasni a vuvuzeláról, az idei focivébé sláger-hangszeréről, vagyis inkább zajgenerátoráról. Sokan nem szeretik, mert nem kellemes, mikor egy légkalapács hangerejével 2x45 percet zümmögnek vele az ember fülébe. Az hagyján, hogy nem feltétlen kellemes, de komoly halláskárosodást is okozhat, hiszen 120 dB feletti hangerővel is tud szólni, ráadásul mindez 90 percen keresztül. Ezzel minimum átmeneti, de simán tartós halláscsökkenést, esetleg fülzúgást is okozhatnak a szurkolók maguknak és környezetüknek. A South African Medical Journal-ben már meg is jelent egy cikk erről, de sajnos még absztrakt szinten sem elérhető.


Elfogadjuk, hogy a vuvuzela halláskárosodást okozhat. De pontosabban milyen molekuláris szintű károsodást szerezhetnek be ezzel a lelkes szurkolók?

- A finomhangolásért felelős külső szőrsejtek szőrei elpusztulhatnak, bár a nagy zajtrauma előtt egy kisebb hangerejű kondícionálás a károsodás mértékét csökkentheti (cikk). A sejthalál az ún. tervezett sejthalál, az apoptosis révén következik be, és ezt nem befolyásolja a sejtek energetikai központjának, a mitokondriumaiknak az állapota sem (cikk). Ezzel együtt, a mitokondriumok is persze sérülnek, és a szabadgyök felszabadulás számos ponton károsíthatja a sejteket (cikk).
- A hallószervet (Corti-szerv) fedő, membrana tectoria nevű lemez elvékonyodhat, ezzel a mozgása megváltozhat, így gátolva a belsőfül erősítőfunkcióját (cikk).
- A hallószerv alaplemezét alkotó membrana basilaris hanghullámok okozta kitérési amplitudója csökkenhet, eleinte csak az alacsony frekvenciákon, nagyobb hangerőnél viszont a magasabbakon is (cikk).
- A hallópálya felsőbb részén, például a colliculus inferiorban az idegsejtek tüzelési frekvenciája és karakterisztikája is megváltozik (cikk).
- A belsőfül keringése is romlik zaj hatására, kompenzálásképpen fokozódik az érképződést serkentő VEGF szintézise (cikk).

És most még csak egy pár cikket emeltem ki az óriási terjedelmű, zaj okozta halláskárosodással foglalkozó irodalomból...

Amikor a másik fülébe vuvuzelázunk, akkor a fentiekről ne feledkezzünk meg!


(Köszönöm Vasvári Gergely dr-nak az ihletet!)

· 2 trackback

süti beállítások módosítása