A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A nők hallása igazodik a havi ciklushoz

2010.06.02. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül belsőfül audiológia

Annak idején, pár százezer éve, mikor az emberek még nem betonrengetegben éltek, nem volt egészségügy, in vitro fertilizáció és társai, a nőknek külső segítség nélkül kellett a minél hatékonyabb utódlásról gondoskodni. A testükre, az érzékszerveikre voltak hagyatkozva, hogy kiválasszák a legtermékenyebb férfit, teherbe essenek tőlük, majd a magzatot megtartsák. Ennek érdekében a kritikus időszakban, az ovuláció környékén az érzékszerveiket csúcsra kellett járatni. Például egyes kutatások szerint a nők látása is élesebb ilyenkor, és ezt a hipotézist látszik alátámasztani a hallás oldaláról a Hearing Research egyik legfrissebb cikke is.

16 egészséges nő nemi hormon szintjének változását vetették össze megfelelő időszakokban hallásuk több, objektíven mérhető paraméterével. A belsőfül működését az ún. spontán és tranziens otoakusztikus emisszióval (SOAE és TOAE) mérték, valamint a központi idegrendszerből induló, a belsőfül működésének befolyásolására szolgáló, ún. medialis olivocochlearis (MOC) köteg leszabályozó funkcióját is vizsgálták.
 
Az eredményeik szerint, ha nem is óriási mértékben, de szignifikánsan emelkedett mindkét OAE szintje az ovuláció környékén, és ugyanekkor csökkent a MOC leszabályozó hatása is. Azaz elvileg javult a nők hallása az ovuláció időszakában.

Mindez jól hangzik, és evolúciós elméletek alátámasztására kiváló. De manapság, ha egyáltalán mérhető hallásjavulás is lenne az ovuláció időszakában, nem igazán vennék hasznát a hölgyek. Hiszen most már nem az alapján választják ki maguknak a megtermékenyítésükre alkalmas hímeket, hogy akinek messzebbről meghallani az ordítását, az vélhetően jobb apa lesz. Vagy igen? Végülis lehet, mivel nagyon sok férfi még mindig ezt gondolja...

· 1 trackback

süti beállítások módosítása