A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Vegyes tumor (pleomorph adenoma): a leggyakoribb jóindulatú nyálmirigy daganat

2010.04.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyálmirigyek betegségekről részletesebben fültőmirigy parotis pleomorph adenoma

A nyálmirigyek leggyakoribb jóindulatú daganata az úgynevezett pleomorph adenoma, azaz a vegyes daganat. Azért vegyes, mert változó arányban hám és kötőszöveti eredetű sejtek alkotják, bár alapvetően hám eredetűnek tartjuk az elváltozást.

Jóindulatú, tehát tokja van, a környezetét nem szűri be, jól elhatárolódik tőle. A jóindulatúság miatt áttétet sem ad, bár megfigyelték, hogy ún. szatellita "ágakat" képezhet, azaz nyúlványszerűen belenyúlhat a nyálmirigy állományába. Ennek előfordulási arányát egy nemrég publikált közleményben a fültőmirigy pleomorph adenomái között 3-4%-ra teszik. Nőkben gyakrabban alakul ki vegyes daganat, és elsősorban a fültőmirigy érintett. Legritkábban a nyelv alatti nyálmirigyben fordul elő.

Folyamatos növekedése folytán előbb-utóbb kozmetikai problémát okoz. Ami ennél nagyobb gond, hogy ugyan ritkán, de előfordulhat, hogy a jóindulatú pleomorph adenoma rosszindulatúvá válik. Márpedig a rosszindulatú daganat kezelés nélkül biztosan halálhoz vezet. Ezt megelőzendő a pleomorph adenomákat is el kell távolítani, műtéti úton. Ilyenkor (és más nyálmirigy daganatok esetében is) nem csak magát a tumort vesszük ki, hanem minimum az egész mirigylebenyt. Ez érthető például a szatellita ágak miatt is.

Sajnos a vegyes daganat sejtjei rendkívül ellenállók. Elvileg akár pár bennmaradt sejt is elég lehet ahhoz, hogy kiújuljon a betegség. Ezzel együtt ez annyira nem gyakori állapot, jól gyógyítható.

(képforrás: International Agency for Research on Cancer)

süti beállítások módosítása