A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A makrolid antibiotikumok helye a középfül gyulladás kezelésében

2010.03.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül gyógyszerek antibiotikum fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet középfül középfülgyulladás akut

Elég gyakori probléma, hogy a beteg nem a megfelelő antibiotikumot szedi valamilyen betegségére. Vagy azért, mert "az volt otthon", és magától azt kezdte szedni a beteg, vagy pedig azért, mert más szakterületen dolgozó orvos azt írta fel neki. Ez utóbbi esetben általában olyan antibiotikum kerül felírásra, ami az adott orvos szakterületén kifejezetten hatékonynak számít, csak éppen fül- orr- gégészetileg nem az az elsőként választandó szer. Egy most az Annals of Pharmacotherapy-ban megjelent cikk idevágó problémát ismertet: a szerzők feldolgoztak 10 olyan tanulmányt (közel 3000 beteg), amiben a penicillinszármazék amoxicillin hatékonyságát vetik össze a makrolid antibiotikumokéval, gyermekkori középfül gyulladás esetén. Kiderült, hogy bár a mellékhatás profilja jobb a makrolidoknak, jóval többször volt hatástalan, mint a hagyományos amoxicillin kezelés.

Ezek szerint az USA-ban is hasonló típusú és rezisztenciájú kórokozóknak van szerepe a középfül gyulladásban, mint nálunk. Legalábbis a magyar ajánlás (2009-es Fül- orr- gégészeti Útmutató) is úgy nyilatkozik, hogy elsőként amoxicillin, illetve amoxicillin-klavulánsav (Pl. Augmentin, Aktil, Forcid, Curam, Duomox) a választandó antibiotikum, a makrolidok (pl. Klacid, Fromilid, Sumamed, Azi Sandoz) másodvonalbeliek, ha a beteg penicillin allergiás.

Hab a tortán, hogy "A" evidenciaszintű, hogy a gyermekek jó részénél a gennyes középfül gyulladás antibiotikum nélkül is meggyógyul. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy akkor soha senkinek nem kell adni antibiotikumot. De semmiképpen sem javasolt az otthoni kis gyógyszerszekrényből csak úgy adogatni valamilyen antibiotikumot, ha a gyermek füle fájni kezd!

 

süti beállítások módosítása