A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Foglalkozási ártalom: fűrészpor okozta orrüregi rák

2010.02.11. | drHorváthTamás | komment

Címkék: genetika orr onkológia sinonasalis carcinoma

Már tényként kell kezelni, hogy az orrüreg gyakori rosszindulatú daganatának, a sinonasalis carcinomának a kialakulási esélyét növeli az orrnyálkahártya fűrészporral történő tartós érintkezése. 2007-ben már megjelent egy komolyabb összefoglaló az American Journal of Industrial Medicine-ben ezzel kapcsolatban, 12 tanulmányt összegeztek benne. Tehát gyakorlatilag ez is egy foglalkozási ártalom, ráadásul a rosszabb fajtából.

Már molekuláris szinten is karakterizálják ezt a speciális, fűrészpor-okozta rákot. Tavaly év végén az International Journal of Cancer-ben megjelent egy cikk, mely szerint összehasonlítva a nem fűrészporhoz kapcsolt sinonasalis carcinomával, a fűrészpor okozta megbetegedésben nagyobb eséllyel találtak P53 gén mutációt. A P53 gén egy tumorszupresszor fehérje termeléséért felel egyébként, azaz leállíthatja a kóros sejtosztódást, és javító mechanizmusokat indíthat el hibás DNS észlelése esetén. Ha ez károsodik, akkor az esetleg kialakult tumoros sejtek túlélési esélyei nagyon megnőnek.  Ráadásul a cikk szerint annál jobban nőtt a mutáció esélye, minél régebb óta dolgozott az illető beteg fűrészpor mellett.

Tehát aki fűrészporral dolgozik, védje jobban az orrnyálkahártyát! Már egészen kényelmes és dizájnos szerkezeteket is lehet kapni, amik jól szűrnek, nem nyomják az orrot, hosszasabban is lehet hordani őket. Nem éri meg kockáztatni egy rosszindulatú betegséget.


(Képforrás: Forskningscenter, AFC international)

süti beállítások módosítása