A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mi hajlamosíthat visszatérő melléküreg gyulladásra?

2010.02.09. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr homloküreg fertőzéses betegségek arcüreg melléküregek melléküreggyulladás akut Haller sejt

A februári Laryngoscope-ban megjelent egy cikk, amiben arra a kérdésre keresik a választ a szerzők, hogy látható-e visszatérő melléküreg gyulladásban szenvedő betegek arckoponya CT felvételén olyan eltérés, ami hajlamosíthat erre a betegségre.

36 beteg került bele a vizsgálatba szemben a 42 egészséges emberből álló kontroll csoporttal. Ez nem olyan nagy mennyiségű beteg, legalábbis szerintem. Ami azért fontos, mert a levont következtetések súlyát sajnos az én szememben csökkenti. De természetesen így is fontos lépés ez a tanulmány!

Két olyan eltérést is találtak a betegek CT-jén, ami szignifikánsan gyakrabban fordult elő a kontrollcsoporthoz képest. Mind a kettő az arcüreg szellőzését, a váladék orrüregbe történő ürülését gátolja. Így járulhatnak hozzá a visszatérő arcüreg gyulladás kialakulásához.



Egyrészt az úgynevezett Haller-sejt többször volt látható a betegek CT-jén
. A sejt szó ne tévesszen meg senkit. A Haller sejt nem az élet egyik elemi egysége, hanem egy levegővel felfújt csontüreg, ami a szemgödör alsó-belső határán, azaz egyúttal az arcüreg felső-belső falán alakul ki (lásd ábra). A Haller sejt pont az arcüreg orrüregbe nyíló szájadékában van, ezzel szűkíti az arcüreg kijáratát.
A másik eltérés a szűk infudibulum ethmoidale volt, azaz az első rostarendszer térsége. Az infundibulum ethmoidale-ba nyílik bele az arcüreg és a homloküreg szájadéka (szintén lásd ábra). Ha ezzel valami gond van, az a melléküregek ürülését gátolhatja. Jelen esetben a szűk volta okozhatja a visszatérő gyulladást.

A fentieken kívül még volt két olyan eltérés, ami többször fordult elő a betegeknél, mint az egészségeseknél, de ezeknél már nem volt szignifikáns az eltérés. Az egyik a ferde orrsövény, vagyis inkább az orrsövényről eredő, tüskeszerű nyúlvány is többször volt látható a betegeknél. Másrészt pedig az úgynevezett concha bullosa, azaz a levegővel felfújt középső orrkagyló is gyakrabban volt megfigyelhető a betegeknél. A concha bullosa-ról részletesebben ITT.

Jó hír, hogy ezek szerint esetleg lehet kézzelfogható kapaszkodót találni a betegek kivizsgálása során, ami alapján megjósolható a melléküreg gyulladás kiújulásának esélye. Ha a Haller sejt nem is igazán, a szűk infundibulum ethmoidale, az orrsövény ferdesége, és a pneumatizált középső orrkagyló mind megoldható műtéti úton. Ezzel remélhetőleg véget lehet vetni a sorozatos arcüreg gyulladásoknak.

süti beállítások módosítása