A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nincs más hátra, meg kell kisebbíteni az alsó orrkagylókat...

2010.02.05. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: orr orrdugulás orrkagyló

Kezdem azzal, hogy aki nem olvasta, és/vagy nem tudja mik azok az orrkagylók, lapozzon vissza IDE. Jó kis képek, részletes anatómiai-élettani magyarázat ott.

Ez a bejegyzés azért született, mert valami rejtélyes oknál fogva az utóbbi 2-3 hétben úgy és olyan betegek jöttek, hogy szinte minden nap előjegyeztem valakit alsó orrkagyló megkisebbítő műtétre. Ezeknek a betegeknek a fő panasza az orrdugulás volt, de a garatba hátracsorgó váladék is előfordult még a dugulás mellett. Viszont az orrsövényük egyenes, az elvégzett arckoponya CT-n légtartó melléküregek voltak láthatóak, és az allergiateszt is negativ lett. Az egyedüli eltérés mindegyiküknél az alsó orrkagyló duzzanat. Már-már felüdülést jelentett, ha legalább egy pneumatizált középső orrkagylót (concha bullosa, részletesebben ITT) találtam. Mindenki kapott orrspray formában szteroidot, de semmi javulás...

A bosszantó az egészben, hogy nem tudom megmondani, hogy miért duzzadtak az alsó kagylók. Valami olyan genetikai eltérés lehet (túlzott, nem allergia jellegű immunválasz?, helyi növekedési faktorok túltermelése??), amit a környezeti tényezők, azaz szerintem a szennyezett levegő felerősít. Egyfajta allergia-szerűség, de nem konkrét allergia-alapú mechanizmus. Persze nem zárható ki a negativ tesz melletti allergia sem (részletesebben ITT), de ebben nem annyira hiszek. Vagyis nem hiszem, hogy minden fenti betegnek teszt-negativ allergiája lenne. Egy-egy lehet, de nem mind.

Ez a fajta orrdugulás (sem) halálos betegség, 100 évig lehet vele élni. De ha valakit bosszant, akkor nem marad más hátra, mint a sebészi  megoldás. Ennek az a célja, hogy az alsó orrkagylókat borító nyálkahártyát elhegesítsük, ezáltal összemegy, vagy részben eltávolítsuk. Ha csak a nyálkahártyát műtjük, az a mucotomia. Ha csontot is, az a turbinectomia, legalábbis a magyar nomenklatúra szerint. Külföldön inkább csak turbinectomiának hívják, bármit is csinálnak.
Ezt lehet ollóval csinálni, de lézerrel, ultrahangos vagy nagyfrekvenciás eszközzel is. Én lézerrel szoktam, de nem azért, mert a lézer a csodaeszköz. Az, hogy egy műtét lézeres, még nem feltétlen jelenti azt, hogy jobb, mint bármi más. Egyébként például a már több éve a fejlett és gazdag Hollandiában dolgozó Halmos Gyuri barátom mesélte, hogy ott az olló a sztenderd eszköz erre. Én azért szeretem a lézert, mert kézre áll, egyszerű, a műtét utáni szakban kevesebb a pörkösödés, és még nem találkoztam komoly szövődménnyel (pl. csont-elhalás). Próbálkoztam a nagyfrekvenciás eszközzel is, de ott úgy vettem észre, több a pörk, és hosszabb ideig tart a gyógyulási szak. Ugyanakkor szerintem a lézeres megoldás kevésbé tartós. De hát valamit valamiért.

Mindenesetre ezt az orrfelenként 5-10 perces beavatkozást lehet ilyen megmagyarázhatalan eredetű, gyógyszerre nem reagáló alsó orkagyló duzzanat esetében csinálni. Olyan műtét is meg nem is, nem nagy kaland, de általában nem egy életre szól. Viszont pont a kis trauma miatt nem probléma megismételni.

Update: Az utóbbi időben mégiscsak a nagyfrekvenciás eszközt helyeztem előtérbe, mégis úgy tűnik, hogy hatékonyabb, mint a lézer (2014.07.31.)

süti beállítások módosítása