A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hangszalagok Reinke ödémája

2009.09.11. | drHorváthTamás | komment

Címkék: dohányzás gége hangszalag betegségekről részletesebben

 

A Reinke ödéma viszonylag gyakori, a hangszalagokat érintő gégészeti megbetegedés. Általában dohányzó betegeknél fordul elő, de hajlamosít rá a reflux, hormoneltérések, és helytelen hangképzés is. A betegek főleg rekedtségről, hangjuk érdesedéséről számolnak be, kifejezetten nagy ödéma esetén akár légzési akadály is kialakulhat. Fájdalom nincsen.

Gégetükri képen jellegzetes eltérést találunk. Általában mindkét hangszalagot érintő, de asszimetrikus, kocsonya-szerű duzzanatot látunk. Mindez jól látszik az alábbi képen:

 













(forrás:
http://www.british-voice-association.com/)

Ez a speciális vizenyő az úgynevezett Reinke térben helyezkedik el, mely a hangszalag felső hámrétege alatt található, a hangszalagmozgáshoz szükséges, normális esetben szinte csak virtuális rés. Önmagában a Reinke ödémát nem tekintjük rákmegelőző állapotnak, azonban mindenképpen jelzés értékű: ezek a hangszalagok tartósan valamilyen károsító faktornak vannak kitéve.

A Reinke ödéma kezelése műtéti eltávolítást jelent. Ez azonban csak akkor lesz tartósan sikeres, ha a feltételezett előidéző tényezőket (dohányzás, reflux) is sikerül megoldani.

süti beállítások módosítása