A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A férfiak nagyobb eséllyel lesznek nagyothallók

2009.08.26. | drHorváthTamás | komment

Címkék: dohányzás fül belsőfül halláscsökkenés audiológia

Egy két nappal ezelőtt a New York Times-ban megjelent cikk szerint 20 és 69 éves életkor között a férfiak körülbelül kétszer olyan nagy eséllyel lesznek nagyothallók, mint a nők. A cikk a National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (ami az USA halláskárosodással foglalkozó hivatalos szerve) tanulmányára hivatkozik, mely egy nagy elemszámú, USA-ban végzett, kérdőíves és vizsgálatokra alapozott felmérés eredménye. A cikk szerint 70 éves kor felett már kezd kiegyenlítődni a két nem közti hajlambeli különbség, de igazán csak 80 éves kor felett lehetett kimutatni egyforma arányú romlást. Egyértelmű bizonyítékot nem találtak az eltérésre. Bár a kérdőívekből kiderült, jóval több férfi dolgozik zajos környezetben, mint nő, de más faktort nem lehetett kimutatni. Érdekes módon (vagy csak simán férfiúi hiúságból?) fiatal korban a férfiak nem igazán hajlandók hallókészüléket viselni, míg a nők sokkal inkább elfogadják a halláscsökkenés tényét, és az ezzel járó készülék viselést. Ebben is csak idős korra tűnik el a nemek közti különbség.

Egy pár hónappal korábbi, az ABC News-on megjelent,a Johns Hopkins Egyetemen végzett kutatásra hivatkozó cikk is hasonló konklúziót tartalmaz, bár még ez a komolynak mondható kétszeres hajlam nem volt ismert. Viszont ott feltételezték, hogy a nagyobb arányú dohányzásnak, és a szív- és érrendszeri betegségek férfiakban való gyakoribb előfordulásának is köze lehet a különbséghez.

Azért a fenti "újdonságok" nem is annyira újdonságok. Többek között 1995-ben már megjelent egy tanulmány a nemek közti különbségről. De természetesen a jelenlegi, jóval nagyobb felmérés miatt még inkább egyértelmű, hogy a férfiaknak érdemes jobban odafigyelni a hallásukra, főleg, ha zajos környezetben végzik munkájukat. Egyszerűbb a megelőzés, mint a rehabilitáció!

süti beállítások módosítása