A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A zárt orral/szájjal tüsszentés káros mellékhatásai

2015.07.31. | drHorváthTamás | komment

Címkék: sérülés tüsszentés orbita gége hangszalag

Michael Chang kollégánk a Fauquier ENT blogon összeszedte, hogy milyen olyan káros mellékhatásokról számoltak be eddig tudományos szaklapokban, amik a zárt orral és szájjal való tüsszentésre voltak visszavezethetők. Elég hosszú és szerteágazó a lista, és meglepően durva bajok is vannak benne. Nyilván ezek egyedi esetek, de az elszenvedőket nem nagyon vigasztalhatja, hogy milyen ritka problémát okozott nekik az elfojtott tüsszentés. Szóval, ha csak ezen múlik, nem érdemes befogott orral és zárt szájjal tüsszenteni.

A lista:
- A gégeporc törése (cikk)
- Nyaki fájdalom szindróma (cikk)
- Az orbita (szemgödör) törése (cikk)
- Orbita emphysema (cikk)
- Látászavart okozó szemgödör bevérzés (cikk)
- Bordatörés, rekeszizom szakadás, és mellkasfali sérv (cikk)
- Végtagbénuláshoz vezető epiduralis vérzés a gerincben (cikk)
- Arteria carotis interna aneurysma vérzés (cikk)
- Nyaki-mediastinalis vérömleny (cikk)

Chang dr még odaírt a listájára két olyan fül- orr- gégészeti állapotot, amik szintén előfordulhatnak a rossz technikájú tüsszentés során, ez a dobhártya-szakadás, és a hangszalag sérülés. Megnéztem pubmed-en, hogy ezekre van-e valami hivatkozás, de egyikre sem találtam én sem cikket (dobhártya, hangszalag). Pedig dobhártya-szakadást már mintha én is láttam volna tüsszentés kapcsán, bár az életemet nem merném rátenni. Meg eszembe jutott egy olyan is, hogy esetleg laryngocele, gégetágulat is lehet a potenciális következménye egy vagy több rossz tüsszentésnek, miért is ne? Vagy ha mondjuk a nyomás egy az egyben áttevődik a fülkürtön át a középfülre, ennél még cifrább fülészeti bajok is lehetnének, akár hallócsont-láncolati szakadás, kerekablak ruptura, stb. Szerencsére ezek tényleg csak elvi lehetőségek, vagy legalábbis szintén extrém ritkák, és nem közölték le őket.

süti beállítások módosítása