A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Egy kis orrpolip történelem

2011.02.07. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: történelem orr orrpolip

Egyre jobban szeretem dr. Balasubramanian, indiai kollégánk blogját, nagyon érdekes dolgokról ír. Most például az orrpolip történelméről írt egy bejegyzést, az ókortól egészen az újkorig összeszedve azokat a stációkat, amiket fontosnak ítélt.

Eddig én sem tudtam, de az orrpolip az egyik legrégebb óta ismert fül-orr-gégészeti betegség. Az egyiptomiak fedezték fel időszámításunk kezdetet előtt legalább 2-3000 évvel, akik - mint azt a történelmi tanulmányaink alapján már tudjuk- a halottaik tartósítása céljából az orron keresztül kiszívták az agyat. Nyilván egy ilyen ténykedés során találkoztak az orrüregben polipokkal is. Maga a polip kifejezés elvileg Hippokratésznak köszönhető, aki a polipkarokhoz hasonló elváltozást váladékkal/gennyel teli zsáknak vélte. Kétfajta eljárást is kitalált a polipok eltávolítására: egyrészt az orron keresztüli „műtétet”, ami egy madzagvégre kötött szivaccsal való kihúzást jelentett, másrészt az égetést. Abban a korban és felszereltséggel ez egy finom kis beavatkozás lehetett. Kicsit később Cato gyógynövényekkel próbálta kezelni a polipokat, vélhetően nem túl eredményesen. Celsus időszámításunk kezdete környékén olyan megfigyeléseket tett, melyek konklúziója az volt, hogy nedves környezetben megnő a polipok mérete. Abból is látszik, hogy a nyugati orvoslás a középkorban semmit sem fejlődött, hogy például több, mint másfél évezreddel később, 1721-ben Juncker is még úgy vélte, hogy a hold alakja is befolyásolja a polipok méretének alakulását. Közben azért Boerhaave a 17. században felismerte, hogy a polip a nyálkahártyának egyfajta növedéke, melyet Billroth 1843-ban már hypertrophiaként írt le. Billroth véleményével szemben egyébként a 19. században a polipokat inkább még jóindulatú daganatoknak tekintették, ennek a teóriának Virchow volt a fő képviselője.

A 20. században Berden az allergiához kapcsolta az orrpolipot, melyet azóta is sokszor pedzegetnek, de egyértelmű direkt kapcsolat (még) nem igazolódott. Lurie 1959-ben a cisztás fibrózissal hozta összefüggésbe az elváltozást. 1969-ben Samter és Beer pedig ismertette a Samter-féle triádot, ami Magyarországon ASA triászként ismert, és orrpolip, aszpirin-intolerancia, valamint asztma együttes előfordulásán alapuló, szindróma jellegű hármasát jelöli.

Az orrpolippal kapcsolatban az a szomorú tény, hogy bár mosolygunk az elődeink elméletein, valójában még ma sem tudjuk, hogy mi okozza (erről ITT már írtam). Nyilván van egyfajta genetikai háttere a dolognak, de pontos a pathomechanizmus még mindig nincs a kezünkben. Ennek megfelelően végleges gyógyulásra sincsen receptünk. Szteroiddal többé-kevésbé általában kordában lehet tartani a polipokat, de a betegség súlyosságától függően a poliposok életében legalább 1-2, rosszabb esetben 5-10 műtét is előfordulhat.
 

süti beállítások módosítása