A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Miért és/vagy kiben alakul ki orrpolip?

2009.04.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: genetika orr asztma orrpolip

 

A teljesen korrekt válasz a címben feltett kérdésre: nem tudjuk...

Vannak bizonyos megbetegedések, állapotok, amik hajlamosítanak rá, de a pontos ok még feltárásra vár. Az orrpolip kialakulásáról egyelőre a következőket tudjuk:
- az allergiás mechanizmushoz hasonló sejttípusokat találtak a polipokban szövettani vizsgálatok során, de mégsincs direkt kapcsolat az allergia (szénanátha) és az orrpolip között.
- az asthma viszont hajlamosító tényező, asthmásoknál gyakoribb az orrpolip, és fordítva.
- ugyanígy van kapcsolat az aspirin érzékenység és az orrpolip között
- egyes betegségek, melyek érintik (rontják) az orr- és melléküregi nyálkahártya csillószőreinek működését, szintén hajlamosítanak orrpolipra. Ilyen pl. a cysticus fibrosis, vagy a Kartagener szindróma.


Mivel nem tudjuk, hogy mi okozza az orrpolipot, ezért a gyógyítása sem megoldott. Azt már mindeképpen mi orvosok, és a betegek is kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az orrpolip az orvostudomány mai állásánál az allergiás náthához hasonlóan nem gyógyítható, csak jobban, vagy kevésbé jól karban tartható. Rendszeres szteroidos orrspray használat elengedhetetlen a kiújulás elkerülésére, de bizonyos időközönként műtéti úton kell eltávolítani a polipokat, vagy pedig kúraszerűen szedett szteroid tablettákkal lehet visszaszorítani őket. Ez utóbbi módszer, bár egyes esetekben alkalmas a műtét elkerülésére, az esetleges mellékhatások miatt csak szigorú felügyelet mellett kivitelezhető!

 

süti beállítások módosítása