A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az a káros mobiltelefon

2010.08.19. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mobiltelefon fül belsőfül fülzúgás halláscsökkenés tinnitus hallóideg akusztikus neurinoma

 
Ön szerint károsan hat a mobiltelefon a fülre és/vagy az idegsejtekre?

Nem
Lehet
Biztosan kissé
Biztosan nagyon




Úgy alakult, hogy tegnapelőtt a Fauquier ENT blogjában írtak a mobiltelefonálás káros hatásáról egy bejegyzést ("A mobiltelefon agydaganatot okoz"), illetve azt megelőzően, egy bő hete pedig az indiai Otolaryngology Update blogban is ("A hosszú távú mobilhasználat audiológiai problémákhoz vezet").

Első olvasatra elég ijesztőnek tűnnek a címek, főleg, ami az agydaganatot illeti. Érdekes módon az agydaganatos bejegyzés egy már több, mint 5 éves Epidemiology-ban megjelent cikkre hivatkozik, mely szerint a legalább 10 éves mobilhasználat megduplázza az akusztikus neurinoma, a hallóideghüvely jóindulatú daganatának előfordulási esélyét. Sőt, ha az ember két füle közül csak a telefonhasználó oldalra számították az adatokat, akkor közel 4-szeresnek bizonyult az akusztikus neurinoma kialakulásának az esélye az adott oldalon.

A másik blogbejegyzés egy most februárban megjelent Journal of Otolaryngology and Head and Neck Surgery cikket idéz. Itt azt nézték, hogy a belsőfül és a hallóideg működését befolyásolja-e a mobilhasználat. Ebben a relációban nem találtak komoly statisztikai eltérést a mobilhasználók és a kontrollcsoport között, viszont a mobilozóknál bizonyos trendek rajzolódtak ki. Nevezetesen a gyakoribb és régebb óta tartó mobilhasználat nagyobb eséllyel rontja a hallást a magas frekvenciákon, illetve a belsőfül megfelelő működését jelző disztorziós otoakusztikus emisszió is egyre nagyobb eséllyel hiányzik.

A fentieket megfejelném egy 4 hónappal ezelőtt, az Occupational and Environmental Medicine-ben megjelent tanulmánnyal, melynek a konklúziója az volt, hogy a hosszú távú mobilhasználat (legalább 24 év) növeli a fülzúgás kialakulásának esélyét. Hát még ez is van.


Több, mint fél éve Csikós Gáborral beszéltünk twitteren a mobil káros voltának kérdéséről, és én akkor azt mondtam neki, hogy nem hiszem, hogy a mobil káros lenne. Így utólag visszanézve, azt hiszem nem sikerült jól megfogalmaznom a mondanivalómat, és így javítanám ki az akkor írtakat: nem hiszem, hogy a mobil ANNYIRA káros lenne.

Mit értek az "annyira" alatt?

1. A mobiltelefonálás szempontjából átlagosnak mondható ember -aki nem lóg állandóan a mobilján- szerintem komoly egészségkárosodást nem szenved tőle. Jót biztos nem tesz az agyunk mellett sugárzó eszköz, de egy visszafogott telefonhasználat nem hinném, hogy érdemi jelentős ártalmat okozna.
2. A mobil káros hatása messze nem tűnik annyira súlyosnak, mint a dohányzásé vagy az alkoholfogyasztásé, de tételezzük fel, hogy van. Viszont a mobil már annyira hozzánőtt az emberhez, hogy az esetlegesen mérhető, de kisfokú egészségkárosító hatása ellenére sem fog tudni róla lemondani az emberiség. Legalábbis, amíg nem lesz alternatívája.
3. Lehet, hogy a headset a jelenlegi, mobiltelefonálásnak tulajdonított egészségügyi problémákat megoldaná? Persze szerintem erre is legfeljebb csak a vezetékes headset lenne jó.

Azt hiszem a mobiltelefonálásra is teljesen érvényes lesz az, ami az életben sokminden másra: csak mértékkel.

süti beállítások módosítása