A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Krónikus középfül gyulladás koponyán belüli szövődményei

2010.03.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül szövődmények fülműtét középfül középfülgyulladás krónikus

Aki eddig nem olvasgatta a blogot: magáról a krónikus középfül gyulladásról többek között ITT és ITT is volt már szó.

Most kijött egy cikk az American Journal of Otolaryngology and Head and Neck Surgery-ben a krónikus középfül gyulladás intracranialis, azaz koponyán belüli lehetséges szövődményeiről. Egy Pápua Új-guineai (!) fül- orr- gégész csoport írta le közel 15 év ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

A szövődményekről két dolgot mindenképpen érdemes tudni:
- egyrészt, mivel a középfül a koponya csontjaiban -pontosabban a halántékcsontban- helyezkedik el, a gyulladás könnyen beterjedhet a koponyán belülre is
- másrészt, manapság jóval ritkábban találkozunk szövődménnyel, mint régebben. Ez nagyrészt az egyre jobb antibiotikumoknak, valamint a jobb higiénés viszonyoknak köszönhető. Pont emiatt jó, hogy egy fejlődő világbeli fül- orr- gégészet is beszámol a tapasztalatairól. Lehet, hogy náluk még kicsivel több szövődmény van, mint nálunk.

32 esetük volt, melyek között kisgyermekek ugyanúgy voltak, mint felnőttek. A 32-ből 14 betegnél egyébként egyszerre nem is egy, hanem legalább két intracranialis szövődmény alakult ki. A szövődmények közül a leggyakoribb az agyhártyagyulladás volt: ez a betegek közel felénél kialakult. Ezt követte gyakoriságban a sinus sigmoideus trombózisa (vénás öböl a koponyán belül - wiki), valamint a betegek több, mint 20%-ánál epiduralis tályog is kialakult. Kisagytályog is majdnem minden 5. betegnél létrejött, ezen kívül még gyakori volt a sinus sigmoideus menti tályog is. A többi lehetséges szövődmény legfeljebb 1-2 esetben jött létre.

Fülműtétet minden esetben végeztek, általában nyitott technikás üreget alakítva ki. (A nyitott technikáról még egyszer fogok írni részletesebben) Ezen kívül természetesen antibiotikumot adtak minden esetben, illetve a körülírt gennygyülemeket lebocsátották. A halálozás így is 30% feletti volt. Durva dolgok ezek a szövődmények...

süti beállítások módosítása