A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Új kilátások a halláscsökkenés kezelésében I.: antioxidánsok

2009.09.21. | drHorváthTamás | 3 komment

Címkék: fül belsőfül halláscsökkenés

Ma reggel kezdődött Padovában, Olaszországban, a EuroHear konzorcium szervezésében egy kurzus, a halláscsökkenés terápiás lehetőségeiről. A mai, bevezető nap a Floridai Egyetem oktatója, Coleen Le Prell előadásaival zajlott, aki elsősorban a zaj okozta halláscsökkenés és az antioxidánsok, vitaminok kapcsolatával foglalkozik.
 

 

 

 

Első előadásában okozott némi meglepetést a halláscsökkenéssel kapcsolatos statisztikai adataival. A halláscsökkenések 1/3-át zaj okozza, ezzel a második leggyakoribb foglalkozási ártalom. Az 1/3 viszont azt jelenti, hogy prevencióval 33%-kal kevesebb halláscsökkent beteg lenne! Az USA-nak egyébként csak a halláscsökkenés évente 56 milliárd (!!) dollárjába kerül. Az Irakból és Afganisztánból hazatérő katonák 33%-a, a Floridai Egyetemre jelentkezők 25%-a szenved valamilyen szintű halláscsökkenésben. Ez azért nem semmi.

 

 

 

Mint arról már korábban is írtam, a zaj okozta halláscsökkenés részben sejtszintű mechanikai, részben molekuláris szintű károsodás miatt jön létre. A molekuláris szintű károsodás Le Prell és több munkacsoport kutatásai szerint jórészt az úgynevezett szabadgyökök (wiki) túlzott mértékű kialakulása miatt jön létre. A szabadgyökök a normális sejtműködéshez is szükségesek, de ha túl nagy mennyiségben termelődnek (főleg stressz, trauma miatt), akkor károsíthatják a sejt DNS-ét, lipidjeit, fehérjéit, illetve programozott sejthalált (apoptosis) indíthatnak el. Korábban állatkísérletekben már kimutatták, hogy akár 1-2 héttel a zajtraumát követően is túl sok a belsőfül bizonyos sejtjeiben a szabadgyök szint. A szabadgyökök ellen antioxidánsokkal tudunk védekezni, ilyen például a C vagy az E vitamin is. De ilyen a glutation peroxidáz (Gpx1) is. Egy tanulmány szerint Gpx1 knock-out (KO) egerek (azaz a Gpx1 termeléséért felelős gén hiányzik az állatban) zaj hatására nagyobb halláskárosodást szenvednek, mint a normál példányok. Az antioxidánsok a belsőfül erei tágasságának szabályozásában is szerepet játszanak. A szervezetben egyedi módon, a belsőfül erei trauma hatására szűkülnek, amit antioxidánsok adásával gátolni lehet.
 

 

Számos antioxidánssal kísérleteztek eddig a halláskárosodás megelőzése érdekében. Ilyen az A, a C, vagy az E vitamin is, melyet magnéziummal kiegészítve pont a bejegyzés elején említett Le Prell és társai találtak hatásosnak. De antioxidánsként állatkísérletekben a szalicilát, a Gpx1-hez hasonló, és annak termelődését serkentő Ebselen, a D-methionine, illetve N-acetyl-cystein is hatékony.
 
 

 

Jó sok bizonyíték, ami nagyon meggyőző. A kérdés csak, hogy ez a gyakorlatban hogyan hasznosítható. Zajos környezetben vitamin szedése javasolt? Coleen Le Prell szerint az szinte biztos, hogy kizárólag kombinált formában lehetnek hatékonyak az antioxidánsok, önmagukban, külön-külön kevés. A valóban hatékony terápiás protokollon pedig még dolgozniuk kell.

 

süti beállítások módosítása