A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

ChatGPT betegfelvilágosítás cholesteatoma kapcsán

2023.03.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: technológia fül cholesteatoma chatbot chatgpt

Az elmúlt hetekben-hónapokban többen is megkerestek, hogy mit szólok a ChatGPT jelenséghez online egészség-kommunikációs szempontból, én meg mindenkit elhajtottam, hogy erre most nagyon nincs kapacitásom. Majd ha lesz időm, akkor megnézem magamnak ezt a mesterséges intelligencia (MI) chat-robot csodát, és akkor szólok. Nos, most akkor szólok, hogy megnéztem, és nagyon király! Sőt, ha ez nem egy nyilvános ORVOSI blog lenne, akkor még azt is mondnám, hogy fasza!

Ugye az alap az, hogy hurrá, végre lehet MI-vel csetelni, olyan, mintha emberrel csetelnél, tök okos válaszokat ad, gyorsan reagál, és MINDENT IS TUD, még szakdolgozatot is ír, megcsinálja az orvosi államvizsgát, fene a formáját... A történethez hozzátartozik, hogy a ChatGPT egyébként nem is igazi MI, legalábbis ez látszik nekem körvonalazódni azokból a beszélgetésekből, amiket aztán szép lassan az elmúlt napokban meghallgattam a MI témáról (pl. Ígéretes vagy félelmetes; Már csak a gép rajzol helyettünk?). Vagyis a ChatGPT egyfajta MI, abba az irányba mutat, de még messze nem az, amit mi gondolunk az MI-ról. Tényleg érdemes meghallgatni a fenti 2 podcast adást, mert elég jól irányba helyezik az embert MI ügyben.

Én most fogtam magam, és megkérdeztem 4 olyan dolgot angolul ettől a csodától, ami mondjuk egy cholesteatomás beteget érdekelhetné, és a végén azt magyarul is, hogy mi az a cholesteatoma:

1. Mi az a cholesteatoma?

chatgpt_cholesteatoma_1.png

2. Mi a kockázata, ha cholesteatománk van?

chatgpt_cholesteatoma_2.png

3. Mi a kockázata, ha cholesteatoma kapcsán alávetjük magunkat egy fülműtétnek?

chatgpt_cholesteatoma_3.png4. Milyen gyakran újul ki műtét után a cholesteatoma?

chatgpt_cholesteatoma_4.png

5. Mi az a cholesteatoma (magyarul)?

chatgpt_cholesteatoma_5.png

A válaszokból a következőket tudom leszűrni (persze kérdés, hogy ennyiből mit lehet leszűrni):

- Ez a ChatGPT egy nagyon nagy királyság, egy csomó felvilágosító munkától meg tud minket szabadítani már most, de egyelőre szerintem csak angolul.

- Angolul kifejezetten korrekt válaszokat adott, bár az első kérdésnél az mondjuk úgy, hogy nem igaz, hogy a cholesteatoma leginkább krónikus fertőzés, gyulladás, trauma következménye, de valójában a többi angol válaszba olyan nagyon nem lehet belekötni. Na jó, még az első kérdésnél a kezeléshez a "typically surgical" sem igaz, mert "always surgical" lenne a helyes. De ez a magyar válasznál zavaróbban van megfogalmazva, lásd lejjeb. 

- A magyar válasz első mondata egy szép példa a bullshit-elésre, utána elég konyhanyelvű, egy része pedig nem is igaz (lásd előbb, a cholesteatoma kialakulása), és mint feljebb, a kezelés nem leggyakrabban sebészi, hanem kizárólag sebészi. Persze lehet, hogy csak el vagyok varázsolva az angol nyelvtől, de a magyar válasz nekem elég gyatra. Angolul legalább az elején tisztázva van, hogy hám eredetű a betegség.

Egy szó mint száz, úgy tűnik, új korszakba lépünk, ha tetszik, ha nem. Nekem tetszik :), de még van mit csiszolni rajta, ha nem angolul akarjuk használni. Érdemes próbálgatni, de utána kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a témában!

süti beállítások módosítása