A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A cholesteatoma szövettana: mátrix és perimátrix

2023.02.18. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mátrix fül cholesteatoma perimátrix

Még nem volt szó itt a blogon a cholesteatoma szövettanáról, pedig annyi irányból megközelítettem már ezt a betegséget. A cholesteatomának is természetesen van mikroszkópikus struktúrája, és ha nem számítjuk a keratint, a szarut, ami összegyűlik a hámzsákban, akkor a cholesteatoma 2 jól definiált rétegből tevődik össze, ez pedig a mátrix és a perimátrix.

A mátrix alapvetően bőr, elvileg semmi különös, ugyanúgy 3 réteg: stratum basale, stratum superficiale, és stratum corneum. Itt képződik a cholesteatoma bennéke, a keratin. A perimátrix viszont gyulladásos beszűrődésű, granulációs jellegű, erezett kötőszövet, amely vastagsága, kiterjedése adott cholesteatomán belül is jelentősen változhat. A mátrix keratinocytái és a perimátrix fibroblast sejtjei egymást parakrin módon szabályozzák, ami aztán angiogenezishez, enzimatikus és sejtszintű osteolízishez vezet. Érdekes módon a felnőtt cholesteatomák perimátrixában inkább a fibrotikus komponens dominál, míg gyerekeknél inkább a celulláris. Azt mondják, hogy lehet ettől agresszívabbak a gyermekkori cholesteatomák.

Felmerült, hogy a cholesteatoma növekedése egy idő után inkább a mátrix-perimátrix kombónak köszönhető, és nem is annyira, vagy nem okvetlen a szellőzési zavarnak, vagy bárminek, ami az elején triggereli a kialakulását. Sőt, egyesek szerint (lásd lejjebb a hivatkozásokat) az agresszívabb fenotípusú cholesteatomák valójában a perimátrixot "követik", ami lassan de biztosan felzabálja a környező csontokat. Ráadásul ebben a szövetben őssejtek is vannak, amik képesek keratinocytákká válni, ha megfelelő ingerek érik őket.

Mi ennek az egésznek a klinikai relevanciája? Hát egyrészt fontos tudni, mert mi magunk is a mátrixban élünk, és körülvesz minket a perimátrix:

 matrix.jpg

Másrészt konkrétan a cholesteatoma sebészetben valószínüleg érdemes a perimátrix eltávolítására is törekedni, mert nehogy az okozzon egy recidivát, ha az otthagyott granulációs szövetre rárakjuk a graftunkat. Nehogy az áthámosodás után, az alatta lévő szövetből induljon újra a folyamat. Ez persze lehet, hogy nincs így, de egyelőre ellene sincs érdemi bizonyíték. Másrészt lehet, hogy a jövőben a mátrixból-perimátrixból nyert szövettani minta molekuláris-genetikai elemzéséből lehet majd következtetni a recidíva esélyére, vagy hogy műtét során targetáltan gyógyszert lehet bejuttatni a műtéti területre, hogy az esetleges maradvány patológiás szövetet destruáljuk, de az egészségest már ne.

Források:
Updates and knowledge gaps in cholesteatoma research
Perimatrix of middle ear cholesteatoma: A granulation tissue with a specific transcriptomic signature)
Pathophysiology of Cholesteatoma
Stem cells in middle ear cholesteatoma contribute to its pathogenesis

süti beállítások módosítása