Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A szex ugyanúgy javít az orrduguláson, mint az orrcsepp

2021.09.20. | drHorváthTamás |

Címkék: szex orr orrcsepp orrdugulás orrcsepp függőség

sex_nasal_breathing.jpg

 

Már régóta feltételezik, hogy élettani kapcsolat van az orr és a nemi szervek között. Ezzel a kemény felütéssel kezdődik az idei (tavalyi) Ig Nobel díjas orvosi kutatás bevezetője ("A physiological connection between the nose and the genitals has long been proposed."). Az Ig Nobel díj, azaz a fölösleges, illetve röhejes kutatások díját minden évben olyan kutatásnak, kutatócsoportnak ítélik, akik valódi, elismert kutatási módszerekkel jobb esetben teljesen érdektelen, rosszabb esetben kifejezetten blőd, idióta dolgokat vizsgáltak meg.

2020-ban ezt a díjat egy német munkacsoport érdemelte ki, akik tavaly publikálták azt a kutatásukat, amiben azt bizonyították, hogy a szex ugyanolyan hatékonyan javítja az orrdugulát, mint az orrcsepp (Can Sex Improve Nasal Function?—An Exploration of the Link Between Sex and Nasal Function). 5 különböző időpontban szubjektív vizuál-analóg skálán, illetve objektíven rhinometriával vizsgálták a kutatók az orrlégzést, méghozzá a szex előtt, közvetlen utána, majd fél, 1, és 3 órával az orgazmus után. Kiderült, hogy a szex okozta orr-kidugulás mértéke teljesen összemérhető a lohasztó orrcsepp hatásával. 

Mi a tanulság? Az orrdugulósoknak érdemes a nemi életet fokozni, mert akkor az ezek szerint csökkenti az orrcsepp függőség bekövetkezésének esélyét, mely jelenség egyébként az egyik első bejegyzés volt itt a blogon 2009-ben (Orrcsepp függőség). Milyen további lehetőségek rejlenek a témában? Szerintem mindenképpen érdemes lenne ezt a jelenséget megvizsgálni éppen a szex alatt is, illetve egy másik, összehasonlító vizsgálati kar lehetne ugyanez az orális szexszel. Szóval further research is needed!

süti beállítások módosítása