A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A 2020-as év itt a blogon

2020.12.29. | drHorváthTamás |

Címkék: ent house hírek

horvatht_otsz.jpeg A bejegyzés írója: dr. Horváth Tamás fül- orr- gégész


A blog 11 éves történelmében már nagy hagyománya van az év végi visszatekintésnek, ahol rendre az adott év legnépszerűbb bejegyzéseit gyűjtöm össze (pl. a tavalyi válogatás: ENT House blog best of 2019). Viszont ez a 2020-as év a COVID-19 miatt abszolút rendhagyó volt, és úgy gondoltam, hogy emiatt az év végi visszatekintés is rendhagyó lesz.

Ha már a COVID-19-es felütés, akkor rögtön rá is lehet térni a legfontosabb üzenetre, az online tájékoztatás fontosságára. Ahogy tavasszal beütött a vírus és a lezárások, azonnal elkezdtünk kifejezetten gyakorlati, a karantént fül- orr- gégészeti túlélés szempontjából segítő bejegyzéseket írni. Az első bejegyzés (Fül- orr- gégészet a koronavírus idején) 2.700 like-ot kapott itt a blogon, több, mint 10.000-en olvasták, és 400-an osztották meg facebookon. Ez egyértelművé tette, hogy tényleg komoly igény van a megfelelő online tájékoztatásra, ezért további COVID-dal kapcsolatos bejegyzéseket tettünk közzé, amiket a COVID19 cimkével láttunk el, és amiket végül összesen több, mint 20.000-en olvastak el. A kezdeményezéshez több kollégánk is lelkesen csatlakozott, pl. dr. Csajbók Réka allergológus, vagy dr. Tinku Dóra gyermek fül- orr- gégész, sőt, külsős kollégák, pl. dr. Ács Patrícia, és mindenki a maga területén nagyon sok betegnek tudott így segíteni. Reméljük, hogy ilyen lezárások már nem lesznek, de a bejegyzéseik ettől függetlenül nagyon hasznosak.

2020 másik fontos hozadéka a podcast volt. Igazából már 2013-ban is írtam a blogon egy fül- orr- gégészeti podcast-ről (Új, hasznos fül- orr- gégészeti linkek), de én csak idén, az év első felében lettem a rabja a podcast hallgatásnak. Tizenéve nem nézek tv-ét, de most már az autóban való rádióhallgatást is abbahagytam, helyette magamnak rakok össze a podcast-ekből műsorlistát. Nagyon sok, nagyon jó fül- orr- gégészeti podcast létezik, ezeket már összegyűjtöttem nyáron itt a blogon (A legjobb fül- orr- gégészeti podcastek - ajánló). Varga Zsuzsival május elején csináltuk meg az első saját podcast adásunkat az EPOS 2020-as ajánlás kivesézésével (Podcast indul, 1. rész az új európai melléküreggyulladás ajánlásról (EPOS 2020)). Eddig 8 adás hallható, és mi nagy sikerként könyveljük el, hogy több, mint 1000 alkalommal hallgatták meg ezt a 8 adást, ami egy ilyen szűk spektrumban, mint a fül- orr- gégészet, szerintünk nagy dolog.

Egy kicsit mégis szeretnék visszakanyarodni az elmúlt években megszokott év végi összefoglaláshoz, az adott évi legjobb blogbejegyzésekhez, mert ennek is van üzenete. Idén a 2 legnépszerűbb bejegyzésünk a 2020-ban megjelent tudományos cikkeinkkel kapcsolatos posztok voltak:
Cikkünk a Fül- orr- gégegyógyászatban az endoszkópos dobhártyapótlásról
Egy cikk története: Mal de Debarquement szindróma - "Partraszállási betegség"
Ez azért fontos, mert itt és most szeretném deklarálni, hogy mi abban hiszünk, hogy akkor vagyunk hitelesek a blogon, ha a "hagyományos" tudományos közlés terén is odatesszük magunkat. Ez évente legalább 2-3 lektorált cikk, közlemény formájában meg is szokott valósulni, és ebbe még a 2020-as év sem tudott belerúgni. Sőt, pont 2 napja a European Archives of Oto-Rhino-Larynglogy-ban is elfogadták egy közleményünket az endoszkópos dobhártyapótlás sikerességére vonatkozó rizikószámítás témájában, de erről majd részletesebben a megjelenéskor fogok írni.

Azért összességében a 2020 mozgalmas volt, tanulságos, kemény, embert próbáló. De ami nem öl meg, az megerősít, és igyekszünk minden szinten ebből a helyzetből is erősebben kikerülni. Boldog karácsonyt, és új évet mindenkinek!

süti beállítások módosítása