a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Gera klasszifikáció - az új Keros beosztás a XXI. században

2019.05.04. | drHorváthTamás |

Címkék: orr fess műtét melléküregek gera klasszifikáció keros klasszifikáció

Ács Patrícia doktornő kolléganőnk már veterán vendégszerző itt a blogon. Most egy olyan témát aktualizált, amiről 2011-ben már írtam. A Keros-féle beosztásról, vagyis annak egy frissítéséről van szó, ami a FESS műtétek tervezéséhez hasznos (Mélyre belógó elülső koponyagödör (Keros-féle beosztás FESS műtéthez)).

gera_classification.png

"Keros még 1962-ben csoportosította az elülső koponyabázis mélységét az esetleges durasérülés elkerülése céljából. Ismétlésként:

Keros I: < 3mm
Keros II: 4-7mm
Keros III: 8-16mm

Az endoszkópos éra megjelenésével az anatómiai nézőpontunk is sokat változott, részletgazdagabb lett. Felmerül a kérdés, hogy egy közel 60 éves beosztás mennyire ad(hat) biztos támpontot az esetleges koponyabázis sérülések illetve a következményes ligourcsorgás elkerüléséhez, az optikával párhuzamosan nem lehet-e ezt a beosztást is javítani.

Egy olasz munkacsoport munkássága adhat segítséget a kérdésben. (A.Preti-R.Gera-P.Castelnouvo és mtsai: Lateral lamella of the cribriform plate, a keystone landmark: proposal for a novel classification system.). 2012-2016 között végzett meglehetősen nagy beteganyagot feldolgozó kutatásuk (6023 ESS műtét 4 központban, több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező operatőrőkkel) egyik erdeményének tekinthető a számunkra is talán megszívlelendő Gera-féle klasszifikációs séma: A Keros beosztással ellentétben ez egy kiszögellést/szögletet vesz mértéknek, pontosabban a lamina cribrosa horizontalis sikjának meghosszabitásával képződő vonal és a fovea ethmoidalis részét képző os frontale orbitalis nyúlványának szögletét. (CT coronalis sík) (kék a fenti ábrán) Ezen szögfok mértéke utal az esetleges koponyabázis sérülésre kockázatára.

Gera I.: >80 fok, alacsony kockázet
Gera II.: 45-80 fok, közepes kockázat
Gera III.:<45 fok, magas kockázat

A 6023 endoscopos beavatkozás során 24 esetben alakult ki iatrogen liqourcsorgás. Ezen betegek preoperatív CT-jét hasonlították össze egy 100 fős kontrollcsoporttal. A kontrollcsoport tagjait az érintett kórházak betegei közül választották ki ugyanezen időintervallumban, ők mindannyian szövődménymentes FESS műtéten estek át. A vizsgálatból kizárták a 18 éven aluliakat, a korábban traumán áteső, vagy velesztületett fejlődési rendellenségben szenvedő alanyokat. Ezen két csoport preoperatív CT-jét áttekintve nézték a két beosztás szenzivitását, specificitását, a pozitív illetve a negatív prediktív értékét. (Gera: 79% szenzitív, 96% specifikus)
A szerzők továbbá hangsúlyozzák, hogy ez a beosztás nem helyettesítésként, inkább kiegészítésként értelmezendő a Keros féle klasszifikáció mellett. Továbbá kiemeli a térbeli érzékelés fontosságát (mindhárom síkot kell preooperatívan értékelni), illetve, hogy külön kell értékelni az oldalakat (nem vagyunk szimmetrikusak)."