A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mélyre belógó elülső koponyagödör (Keros-féle beosztás FESS műtéthez)

2011.07.27. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: orr ct anatómia fess műtét melléküregek rostasejt

A múltkor írtam egy pár olyan anatómiai pontról, amiket fontos ismerni az endoszkópos koponyalapi műtétekhez. Egy rutin FESS műtét során viszont azért az ember ezeket próbálja kerülni, mivel környékükön olyan képletek lehetnek, amelyek megsértése komoly következményekkel járhat, vérzéssel, vagy akár vaksággal is. De van ezeknél egy közismertebb hely, ahova nem szeretnénk műtét közben eljutni: az agy.

Egyébként kár, hogy az agyban nincs dolgunk, mivel nem nehéz eljutni oda, ott van a rostatető felett. Elég csak egy kicsit mélyebbre nyúlni, és máris az agyhártya, rosszabb esetben az agyállomány van a fogónkban. Helyenként nem is túl vastag a csont, szóval peches esetben nem is kell feltétlen óriási erőt kifejteni mindehhez.

Sőt, van egy jelenség, ami még inkább megnövelheti az esélyét, hogy esetleg az agykoponyába kalandozzunk el műtét során. Egyes embereknek ugyanis a középvonalban, az orrsövény felett az agykoponya, és benne az agy egy része mélyebbre türemkedik, mint ahogy az agy alsó síkja egyébként a koponyában elhelyezkedik. Ezeknél a betegeknél fokozottan kell figyelni arra, hogy a rostaműtétek során felül, befelé, a középvonal felé ne operálgassunk csak úgy vakon. A lenti ábrán a felső piros vonal jelzi az elülső koponyagödör átlagos mélységét, míg az alsó piros vonal a középvonali betüremkedést:




FESS műtét előtt, miközben ellenőrizzük a beteg CT-jét, erre a jelenségre mindig figyelni kell. Nyilván minden esetben kerüljük a felső rostatérség fölösleges piszkálását, ez alól csak a daganatos, vagy daganatmegelőző betegségek esetén van kivétel, ahol gyakorlatilag minden kóros sejtet el kell távolítani. De akinél mélyen ül az elülső koponyagödör, annál aztán pláne óvatosan szabad preparálni.

Egyébként Keros 1962-ben szedte rendszerbe a lehetséges anatómiai variációkat, 3 csoportba sorolva a betegeket az elülső koponyagödör betüremkedésének mértéke alapján:
Keros I: < 3mm
Keros II: 4-7mm
Keros III: 8-16mm

 

süti beállítások módosítása