A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Dohányzás orrsövényműtét után

2017.03.01. | drHorváthTamás | komment

Címkék: dohányzás orr orrsövény orrsövény műtét

Mint kérdés, sajnos elő szokott fordulni orrsövényműtét kapcsán, hogy mikor lehet újra dohányozni. Igazából soha, pont jó alkalom lenne a leszokásra. De ha ez mégsem megy, akkor legalább 3-4 hetet illik hagyni. A dohányzás ugyanis legalább 3 módon ronthatja a sebgyógyulást. Egyrészt - és talán ez a legfontosabb - érszűkítő hatású, és ezáltal lassabban és nem megfelelően gyógyulhat össze a szétszedett orrsövény. Másrészt a füst irritálja a nyálkahártyát, felesleges, túlzott helyi gyulladásos reakció lép fel, és a gyulladásnak mindig van egy pusztító jellegű komponense. Emellett a dohányfüst gátolja az orrnyálkahártya csillószőreinek működését, ami miatt romlik a normális sebváladék elszállítása, pangani fog a váladék, ami a felülfertőződés melegágya.

Egyébként ezek elsősorban elvi dolgok. Valójában erre vonatkozóan elég kevés a szakirodalom, tehát az egész fenti bekezdést úgy kellett volna kezdeni, hogy "azt gondoljuk", vagy pedig "azt gondolom", de nem igazán tudjuk biztosra. Viszont azért pár kutatás már történt ez ügyben, például a csillószőrökre vonatkozóan, illetve a sebgyógyulás kapcsán. Ez utóbbi azért is érdekes, mert ebben a studyban egyértelműen gyakrabban alakult ki perforáció a dohányzóknál, mint a nemdohányzóknál műtét után. Ami általában nem tragédia, de találkoztam már olyan beteggel, akinek megkeserítette az életét a lyukas orrsövény. Szóval még ha nem is sorolható fel ezer bizonyíték a dohányzás ellen, de biztos, hogy jót nem tesz.

süti beállítások módosítása