a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Gombás iköböl gyulladás

2016.12.22. | drHorváthTamás |

Címkék: foto orr gomba gombás fertőzés melléküregek melléküreggyulladás idült iköböl sinus sphenoidalis

Most operáltam egy beteget recidív gombás sphenoiditis miatt, és lefényképeztem, mi jött ki az iköbléből, egy jókora gombás konglomerátum:

img_20161220_141253.jpg

 
Recidív, mert kb. 4 éve volt az ellenoldalon ugyanez, amit én a nedves munkakörnyezet számlájára írok. Nem invazív gombáról van szó, hanem fungus ball-ról, ami szerencsére jóval jobb indulatú, a műtéten kívül más kezelést nem is szokott igényelni. Az iköböl érintettség nem szokványos, messze az arcüregben a leggyakoribb, egy 1997-es Laryngoscope-ban közzétett francia tanulmány szerint 109 melléküregi fungus ball-os betegből 94-nek az arcüregében volt a gomba, az iköböl második lett 8 beteggel, legkevesebb a homloküregben volt, 2 betegnél. Egyébként 5 éve egy arcüregi fungus ball-ban szenvedő betegem CT-jét már ki is raktam ide a blogra. Most a beteg panaszai megfeleltek a gombás sphenoiditisnek, iszonyatosan dugult az orra az adott oldalon, nagyon fájt a feje, éjszaka alig tudott aludni, és tartósan hőemelkedése is volt, de a CT nem vlt specifikus a gombára, homogén fedettség volt, nem pedig a jellemző inhomogenitás, szemcsézettség. Egyébként van egy 2009-es koreai közlemény, amelyben egy olyan beteget mutatnak be, akinek csak és kizárólag fejfájása volt, de semmi más, nazális tünetet nem produkált. Szóval még ebben a formában sem zárható ki a gomba, bár egy makacs fejfájás alapos kivizsgálásához hozzátartozik képalkotó is, ami viszont elég egyértelműen igazolja majd a melléküreg folyamatot, jó esetben a gombát is. Most, mivel konszekutív módon a beteg rostái is masszívan be voltak gyulladva, egy alapos transethmoidalis sphenoidotomia történt, hatalmas szájadékokkal, átjárással, sőt, egy középső kagyló operculum resectioval is kiegészítve.