A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Szívizomgyulladás, mint tüszős mandulagyulladás szövődmény

2016.12.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: szövődmények mandulagyulladás torokmandula streptococcus szív-érrendszeri betegségek

Ma reggel egy velem gyakorlatilag pont egykorú (39 éves) barátomat szívinfarktus erős gyanújával szállította mentő kórházba. Mellkasi fájdalom, ST eleváció, emelkedett necroenzimek, az anamnézisben nagyon sok munka felelős vezetői beosztásban, mellé sok gyerek, szóval minden megvolt, ami kell egy infarktushoz. Nagyon megütött a dolog, pláne, hogy pár napja is találkoztunk, mivel megint kezdődött egy tüszős mandulagyulladása, és írtam neki antibiotikumot. Valahogy ez utóbbi tény egyébként folyamatosan ott motoszkált a fejemben, pláne, miután pár órával később kiderült, hogy a hemodinamikai vizsgálat eredménye jó, igazából szerencsére nincs semmi érdemi koszorúér problémája. Valószínűleg nem is klasszikus szívinfarktusról van szó, hanem úgy tűnik, hogy szívizomgyulladásról. Most már sokkal jobban van az illető, még holnap egy szív MRI lesz, és ha az is ezt igazolja, akkor mehet haza.

Nagyon valószínű, hogy ezt az egészet a tüszős mandulagyulladás okozta. Találtam is egy 2 esetet bemutató cikket (ITT), ahol kísértetiesen hasonló történéseket írtak le. Ebben a cikkben egyébként kifejezetten hangsúlyozzák, hogy nem a klasszikus reumás lázról lehet szó, ami egy autoimmun reakció, van némi latencia ideje, és teljesülnie illik az ún. Jones-féle kritériumoknak, ami sem ott, sem a barátomnál nem jött össze, szerencsére. Tehát felmerülhet, hogy invazív Streptococus fertőzés áll a háttérben.

Egy nemrégiben publikált görög tanulmányban 200 mandulagyulladásos betegből 15-nek alakult ki mellkasi panasza, és ezek közül szinte mindegyik betegnél voltak további olyan eltérések (EKG, enzimek, MRI eredmény, biopsia), ami arra utalt, hogy szívizomgyulladásról van szó. Hát ez azért elég durva. Eszerint a mandulagyulladások 7.5%-ában felmerül szívizomgyulladás. ez nem kevés. Sőt, nekem kicsit sok is, de a lényeg, hogy még ma is előfordul. Aki régóta olvassa a blogot, az tudja, hogy nem vagyok nagy antibiotikumpárti, legalábbis a magam eszközeivel harcolok a felesleges antibiotikum felírás ellen. De a tüszős mandulagyulladás nem játék, ne pont az legyen az a kórkép, ahol nem adunk antibiotikumot.

süti beállítások módosítása