A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Ismeretlen kiindulású laphámrák nyaki áttéttel: merre vizsgálódjunk?

2016.04.21. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak nyirokcsomó áttét

Mostanság megint több, ismeretlen kiindulású nyaki laphámcarcinoma áttéttes esettel találkoztunk, és ismét előtérbe került a kérdés, hogy meddig, hogyan érdemes vizsgálódni, kutakodni az elsődleges daganat után. Milyen eredetet zárjunk ki, mikor kellene már elkezdeni a kezelést, stb. A legfőbb kérdés egyébként az volt, hogy rekesz alatt mennyire érdemes kutakodni, kell-e húzni az időt gasztroenterológiai vagy urológiai kivizsgálással laphámcarcinoma esetén, ami arrafelé azért nem jellemző szövettani típus, pláne, hogy a nyakra metastatizáljon. Átnyálaztam elég sok cikket (pl. 1, 2, 3), és végül arra jutottam, hogy nem érdemes a rekesz alá menni, inkább mielőbb érdemes a nyaknak nekiesni. Szinte mindig aztán a Waldeyer gyűrűből (tonsillák, nyelvgyök, orrgarat), illetve a hypopharynxból, vagy a szájüregi nyálkahártyából lesz meg a primer, ha egyáltalán meglesz. Az alsó nyaki áttétek esetén persze felmerül a nyelőcső és a tüdő is, de lejjebbről nem igazán származhat laphámcc.

A következő algoritmus nem tűnik egyébként rossznak:

0. Verifikáljuk a nyaki laphámcc. metastasist

1. Panendoscopia altatásban, oesophagoscopiával, nasenendoscopiával, térképbiopszia a nyelvgyökből, orrgaratból, illetve adott tonsilla eltávolítás mindenképpen + rutinszerűen nyaki CT, melkasröntgen illetve hasi ultrahang.

2. Ha nincs meg a primer tumor, akkor mellkas CT, illetve PET CT.

3. Ha továbbra sincs primer, akkor a nyak menedzselése, az operabilitástól függően elsődlegesen műtét, másodlagosan sugárkezelés.

Az már egy külön történet, hogy besugarazzuk-e a nyelvgyököt utána (vagy a nyakkal együtt), mert ilyen is létezik, vagy watchful waiting legyen a stratégia. Esetleg facebookon hozzá lehetne szólni (ITT), hogy ki hogyan látja az ismeretlen primer kérdését.

süti beállítások módosítása