A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Felhívás a European Archives-ban: operáljunk kevesebb mandulát!

2016.03.18. | drHorváthTamás | komment

Címkék: ajánlás mandulaműtét garat torokmandula

Érdekes kvázi felhívással kezdődik a friss European Archives of Oto-Rhino-Laryngology: azt írják, hogy a kicsit több, mint 30 évvel ezelőtt a New England Journal of Medicine-ben megjelent Paradise-cikk elindított egy lavinát, ami miatt most már össze-vissza operálunk mandulát, mindenféle gyanús indikációk kapcsán, és itt az ideje ennek a gyakorlatnak véget vetni, és újra normális mederbe terelni a dolgot. Csak a hivatalosan adott javallatok alapján végezzünk mandulaműtét, azaz végül is kevesebb mandulát vegyünk ki.

Arról volt szó anno a Paradise-féle NEJM cikkben, hogy egyértelműnek tűnik, hogy a mandulák eltávolítása csökkenti gyerekekben a torokgyulladás előfordulásának esélyét. Tehát ez a cikk már kiterjesztette az indikációt a gyakori tüszős mandula-gyulladásról a torokgyulladásra, és aztán a mostani felhívás írója szerint ez vezetett ahhoz, hogy most már kontrollálatlanul, például sokszor semennyire sem igazolt, vélelmezett gócproblémák esetén is kivesszük a mandulákat, ráadásul azóta a mandulaműtét torokgyulladásra vonatkozó pozitív hatása is eléggé megkérdőjeleződött.

Nos, abszolút igaza van a szerzőnek, túlságosan is a lovak közé van dobva a gyeplő, vagy legalábbis az az érzetünk. Valahogy túl sok mandulát veszünk ki. Ugyanakkor szerintem nem jól van meghatározva a mandulaműtét indikációja, és nem biztos, hogy ez a helyzet a közeljövőben jelentősen javulni fog. Mire gondolok? A mandula jó vagy rossz volta, egyszerűen egy nem jól objektivizálható állapot. A jelenlegi guideline-ok érthető okok miatt csak a jól mérhető paraméterekre alapulnak (lásd USA ajánlás gyerekeknél), de az meg nem igaz, hogy pl. csak a Streptocccusok okozhatnak érdemi mandulaproblémát. Vagy például nekem kifejezetten jó tapasztalatom van az izületi fájdalom - bőrkiütés - hajhullás, mint góctünet hármasát illetően, azaz a betegek messze nagy részében tényleg megszűnt az izületi fájdalom, vagy csökkent/eltűnt a bőrkiütés, miután a bőrgyógyász vagy a reumatológus nem találta a saját területén a probléma forrását, és én pedig eltávolítottam a láthatóan gyulladt mandulákat. Miközben ez az USA ajánlásba ez nem fért volna bele, mert egyrészt itt nincsenek jól kimutatható laborparaméterek a háttérben, meg hát milyen már, hogy én mondtam azt, hogy egy mandula krónikusan gyulladt? Mi alapján mondom? De ha mondjuk rányomunk a mandulára, és dől belőle a genny, vagy a detritus, fáj is a beteg mandulája alaphelyzetben hónapok/évek óta, akkor mi van? Az ajánlások erről mélyen hallgatnak, ergo jó az a mandula. Túlságosan szubjektívek ezek a paraméterek, ezért nem guidelineosítható a dolog. Ez a baj. Persze innen a partvonalról könnyen ugatok, mert nem tudok rá én sem jó megoldást. Talán az valamit segíthetne, ha több vizsgálat lenne a klinikai tünetekre és eltérésekre vonatkozólag. De nem biztos.

Még plusz két bajom van egyébként a felhívással. Egyrészt szerintem az elmúlt 10 évben sokat javult a "morál", már nincs olyan, mint anno a nyolcvanas évek elején feleségemnél: ha már az öccse manduláját kivették, akkor az övét is kiveszik, mert biztos nem jó. Szóval ez a kiáltvány 10-20 évvel ezelőtt lett volna igazán időszerű. A másik pedig, hogy a kiáltvány szerzője írta nemrég az akut mandulagyulladás ajánlást, amitől nem voltam elájulva.

Egyébként ITT elvileg a teljes közlemény letölthető.

süti beállítások módosítása