A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Tamponálás FESS műtét után

2016.01.14. | drHorváthTamás |

Címkék: orr fess műtét melléküregek orrtampon gelfoam

FESS műtét után manapság már nem nagyon szokás komolyabban tamponálni, bár valahol még mindig dívik a jó kis réteges tampon behelyezése a beteg nagy örömére. Görög kollégák most végeztek egy metaanalízist a FESS műtét utáni tamponálás szükségességének kérdéséről az ezzel foglalkozó irodalom feldolgozása után, amiből a következők derültek ki:

- A vérzés esélyét érdemben nem csökkenti a tamponálás, sem a felszívódó, sem a nem felszívódó. Szóval ha valaki azért rak be tampont, hogy csökkentse a műtét utáni vérzés mértékét/esélyét, azt feleslegesen teszi.
- A synecchiák kialakulásának esélyét viszont csökkenti a tamponálás, főleg a felszívódó fajta.
- És, -kapaszkodjon meg mindenki- a felszívódó tampon összességében kényelmesebb (more comfortable), mint a nem tamponálás a beteg szerint (!!). Na, hát erre varrjunk gombot.

Én általában be szoktam tenni némi gelfoamot a rostákba, de néha azt sem, ha szinte semmi vérzés nincs, illetve nem volt. Ezen kívül nem mindig, de sokszor a középső kagyló mellső hónaljához is szoktam rakni egy keményre gyúrt gelfoam hengert, hogy ne lateralizálódjon később a kagyló (erről már írtam ITT). Réteges tamponálásra csak egy esetben volt szükség, legalábbis csak egyre emlékszem. Természetesen egy banális FESS műtét volt, csak az arcüregi természetes szájadékot kellett felszabadítani, amikor a tervezett utolsó mozdulatommal a szájadék mögötti nyálkahártyát jól berepesztettem, és egy a. sphenopalatina ágat elszakítottam. Ekkor kezdett dőlni a vér, így az ártalmatlan, csak-pár-mozdulat-és-kész-a-műtét-szóval-felesleges-aggódni-ból egy kiadós, 2 napos tamponálás lett végül.

süti beállítások módosítása