A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Középső orrkagyló medializálás FESS műtét végén

2014.07.28. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr fess műtét melléküregek orrkagyló

middle turbinate.jpg

A Laryngoscope-ban most jelent meg egy kínai cikk arról, hogy a középső orrkagyló orrsövényhez történő varrásával jól megelőzhető az egyik leggyakoribb FESS műtét utáni szövődmény, a középső orrkagyló lateralizációja, lateralis orrfalhoz való kihegedése. Ez valós szituáció, nekem is volt már több olyan betegem, akinél a műtéti terület átláthatóságát jelentősen lerontotta, hogy a kagyló oldalra kihegedt, ugyanakkor érdemi drainage gondot ez nem okozott (vagy csak nem hozzám jött vissza a beteg...), mivel a kagyló alsó éle azért ilyenkor nem szokott végig lenőni, csak elöl. Arról nem beszélve, hogy arcüregi betegség esetén ez elvileg nem is lehetne probléma, mivel a hiatus semilunaris bőven lenyúlik a középső kagyló alá, tehát az arcüregi szellőzést még egy alsó kihegesedésnek sem lenne szabad rontania. De persze mindig minden lehet, a legdurvább hegek is kialakulhatnak.

Ez a középső orrkagyló medializáció nem is újkeletű dolog, találtam egy 1999-es Laryngoscope cikket is erről, ahol azt is megnézték, hogy a szaglás sem romlik egy ilyen beavatkozás után. Mert az sem mindegy, hogy ha szűkül a szaglórés, és esetleg romlana a szaglás, akkor a beteg cseberből vederbe kerül. Mindenesetre a medializáció a korábbi részleges középső kagyló csonkítást funkcionálisabban kiválthatja.

Én a magam részéről keményre gyúrt gelfoam darabokkal szoktam ez ellen tenni, de azt is csak abban az esetben, ha eleve szűknek érzem a helyet. De lehet, hogy a repertoárba felveszem a varrást, mint lehetőséget, viszont rutinszerűen nem fogom csinálni, az biztos. Ahhoz túl macerás, és mint feljebb írtam, szerintem azért annyira meg nem is olyan nagy a jelentősége a lateralizációnak.

süti beállítások módosítása