A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Külső feltárású melléküreg műtétek - tanfolyam a Dél-Pesti Kórházban

2015.09.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: tanfolyam melléküregek külső feltárású műtét Luc-Caldwell műtét osteoplasticus homloküreg műtét jansen-ritter műtét arteria ethmoidalis

Múlt pénteken részt vettem a Csákó Főorvos Úr által szervezett "A külső feltárású melléküreg műtétek helye és jelentősége napjainkban" elnevezésű tanfolyamon a Dél-Pesti Kórházban. Mint az a tanfolyamon többször is előkerült, nagyon nehéz kérdés a külső feltárású műtét helye a mai, endoszkópos érában. Szinte mindent meg tudunk oldani endoszkópos úton, ezért nagyon sok intézményben már gyakorlatilag nem fordul elő külső feltárású műtét, ezért az ott dolgozó fiatalok nem is látnak ilyen beavatkozásokat. Ugyanakkor az előző mondatból ki kell emelni a szinte szót, mert azért csak léteznek olyan elhelyezkedésű vagy természetű betegségek, amiket kizárólag külső feltárásból, vagy kombináltan, kívülről és endoszkópos asszisztenciával lehet csak megoldani. Például egy nagy homloküreg lateralis recessusát érintő folyamat (pl. mucocele), vagy esetleg egy orbitába törő gyulladás is lehet ilyen, nem beszélve a malignus tumorokról, vagy az azt megelőző állapotokól, pl. invertált papilloma. Nyilván, ezek egy részét -és egyre nagyobb részét- meg lehet oldani endoszkóppal, de nem mindet. Erre megoldás, hogy egyre jobban centrumosítjuk ezen betegek ellátását, és ott történik műtét, ahol nagyobb az esetszám (n nem egyenlő 0), vagy pedig, illetve ezt nem kizárva elmegyünk erre a tanfolyamra, ahol cadaver kurzus is van, ami az elméleten túl nagy segítség, hogy elsajátítsuk ezeket a műtéteket.

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindig olyan helyen dolgoztam, ahol nem volt gond, ha külső feltárású műtétet kellett választani, legyen az Luc-Caldwell, Jansen-Ritter, osteoplasticus homloküreg feltárás, lateralis rhinotomia, vagy midfacial degloving, sőt, volt annyi eset, hogy most már nagyjából önállóan is tudom ezeket csinálni. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindent tudok, és még bőven kerülhetek olyan helyzetbe, hogy segítségre legyen szükségem. Na de pont ezért mentem el erre a tanfolyamra, és azt hiszem, hogy jövőre is el fogok menni, mert nem lehet eleget gyakorolni, látni, és hallani. Remélem ez kedvet csinál másoknak is. Bőven többet kaptam, mint amit úgy általában egy egynapos tanfolyamtól lehet kapni, mind az előadások, mind a gyakorlat terén.

Egy fotót azért csináltam a cadaver ténykedésünk kapcsán. A lenti képen a fekete nyíl a jobb arteria ethmoidalis anteriort mutatja az orbita felől.

anterior_ethmoidal_artery.jpg

süti beállítások módosítása