A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Osteoplasticus homloküreg feltárás - fotón

2015.03.26. | drHorváthTamás | komment

Címkék: foto homloküreg melléküregek műtéttechnika osteoplasticus homloküreg műtét

Túl vagyunk az emlegetett osteoplasticus homloküreg műtéten, Csákó Főorvos úr instrukciói alapján Kálmán Judit kolléganőmmel több, mint 2 hete megoperáltuk a beteget. Egy pár jó fotót kiraktam ide, amin a lényegi pontok rajta vannak.

1. Látható, hogy a bőrmetszést a szemöldökívben vittük, bár ezt meg lehetne tenni -borotválás után- magasan a hajas fejbőrön is, csak akkor nem fel, hanem lefelé kellene húzni a bőrt. A homlokbőr felemelése után külön a periosteumot is fel kell emelni, lefelé nyelezve (zöld nyíl). Ezt legalább 1-2 cm-re a csonton tervezett ablak szélétől felfelé kell megejteni, hogy majd a zárásnál külön, másik síkban lehessen rögzíteni a csontlebenyt a hosszabb periosteummal:

osteoplastic_frontal_sinus_surgery.png

 

2. Óvatosan vésővel körbepreparáltuk, szintén lefelé nyelezve a csontlebenyt, amit óvatosan freer raspával ki lehetett emelni (kék nyíl):

osteoplastic_frontal_sinus_surgery_2.png

 

3. Közben nem tudtunk jó képet csinálni, de elvettük a septum interfrontalét, ami kettéosztja a homloküreget, és lefelé-előrefelé feltágítottuk az egybenyitott homloküregi szájadékot. Ehhez az is kell, hogy az orrsövény felső részét elvegyük a homloküreg felől, valamint endoszkóp segítségével belülről egy ethmoidectomiát végezzünk a középső kagyló mellső pólusának csonkolásával, végül egybenyitva ezt az egész teret. Így jön ki a Draf III szerinti drainage. A kék nyíl a már kialakított Draf III átmenetbe rakott stentre mutat:

osteoplastic_frontal_sinus_surgery_3.png

 

4. Egyértelműen a legjobb kozmetikai eredményt adja a külső feltárású homloküreg műtétek közül.Még látszik némi heg elsősorban a jobb szemölkdökívben és a két szemöldök között, de ez gyakorlatilag minimalizálódni fog. Minden más esetben (Jansen-Ritter, Lynch, Killian, stb.) egy benyomódás maradna vissza az orrgyök-homlok szegletben.

osteoplastic_face.jpg

 

süti beállítások módosítása