A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Féloldali nervus hypoglossus (nyelv) bénulás nyaki disszekciót követően

2015.08.05. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyelv onkológia nyak szövődmények n. hypoglossus

Eddigi pályafutásom során először alakult ki egy betegnél radikális nyaki disszekciót követően azonos oldali n. hypoglossus bénulás. Egy nyelvgyöki kiindulású, T1N1M0 laphámrák miatt 1 éve sugárkezelés történt, és most regionális recidív/residualis folyamat miatt kellett a műtétet elvégezni. Persze a carotisvillában ült a metastasis, és a disszekátumot sem a v. jugularistól, sem a m. scm-tól nem tudtunk biztonsággal elhozni, ezért kényszerültünk radikális műtétre. A nagy, heges, mindennel összesült konglomerátum eltávolítása közben egyértelműen identifikáltuk a carotis megkerülő n. hypoglossust, és meg is kíméltük, bár a felszínén élesen kellett haladnunk. Mégis a beteg most, 2 nappal a műtét után szólt, hogy nehezebben tud enni, és így derült ki, hogy nem tudja balra mozgatni a nyelvét.

Meg akartam nézni, hogy milyen gyakran fordul elő ez a szövődmény lehetőség, de csak egy European Archives of Otorhinolarnygology cikkben találtam adatot. A spanyol kollégáknál 0.42%-ban fordult elő n. hypoglossus bénulás, szóval ez másnál sem gyakori. Pont most, miközben ezt az adatot kerestem, jelent meg a New England Journal of Medicine "Images in clinical medicine" szekciójában egy kép egy féloldali n. hypoglossus bénulás utáni fél nyelv atrophiáról. Telepátia... De jó kép, érdemes rákattintani!

süti beállítások módosítása