A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A nyelvcsap (uvula) szerepe

2015.06.01. | drHorváthTamás | komment

Címkék: szájüreg garat uvula nyelvcsap

slide1.jpg

Michael Chang dr a Fauquier ENT blogon összeszedte, hogy az eddigi kutatások alapján milyen szerepeket tulajdonítanak a garat közepén becsüngő nyelvcsapnak. A kutatások kifejezés alá tartozik Hippokratész, Arisztotelész, és Galenus véleménye is, akik persze nem tudtak beható tanulmányokat folytatni technikai okok miatt, de véleményük már volt az uvulát illetően. Chang dr nagyon részeletesen, időrendben, névvel gyűjtötte ki az elméleteket, kutatásokat, ezt én most csak egyszerűen felsorolom itt.

- Szóba került, hogy nincs is valós szerepe, csak egy csökevényként maradt itt az egyedfejlődés során. Ennek mondjuk kissé ellentmond, hogy egy csomó vizsgált emlősnek nincs is uvulája.
- Az orrváladékot rávezeti a nyelvgyökre, és ott a nyelvgyöki mandula segít a váladék megtisztításában.
- A hangképzésben lehet szerepe a rezonancia befolyásolása révén.
- Segítheti a nyelést.
- A fülkürtműködést befolyásolja.

Vannak köztük érdekes felvetések, szerintem akár mindegyik szerep elfogadható. Kivéve az utolsót, azt egy kicsit nehezen tudom elképzelni, azért is írtam a végére, de attól még, hogy én nem tudom hova tenni, még lehet benne valami.

További érdekességként rákerestem a neten a leghosszabb uvulára, és ezeket találtam: 1, 2, 3. A nagy keresésben aztán találtam olyan embert is, aki a nyelvét fel tudja dugni szinte az orrgaratba a lágyszájpad mögé. ITT lehet megtekinteni a nagyszerű mutatványt.

süti beállítások módosítása