A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A Simmen-féle beosztás az arcüregi átmenet kialakításához

2015.02.11. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fess műtét arcüreg melléküregek műtéttechnika simmen

Még egy dolog eszembe jutott az arcüregi szájadék műtéti kialakítása kapcsán. Előzőleg emlegettem, hogy általában egy Simmen I-II szájadékot próbálok kialakítani az arcüreg felé FESS műtét végén. Ez abban nyilvánul meg, hogy elveszem a processus uncinatust, és utána még hátrafelé és lefelé is próbálok elvenni az arcüreg falából, ahogy tudok. Így általában legalább egy dimenziójában meghaladja az 1 cm átmérőt az új szájadék, tehát több, mint Simmen I, de kevesebb, mint Simmen II, mert az minimum 2 cm átmérőt jelent.

Mert hogyan is néz ki a Simmen beosztás?

- Simmen I: Az arcüregi szájadékot uncinectomia után hátrafelé és lefelé úgy nagyobbítjuk meg, hogy legfeljebb 1 cm átmérőjű legyen a szájadék

- Simmen II: Tovább nagyítjuk a fenti irányokban úgy, hogy legalább 2 cm legyen az átmenet átmérője

- Simmen III: Minden irányba feltágítjuk a szájadékot úgy, hogy felfelé az orbita alsó fala, hátrafelé az arcüreg hátsó fala, előrefelé a könnycsatorna, lefelé az alsó kagyló legyen a határ

Akit még részletesebben érdekel, a Simmen-féle Manual of Endoscopis Sinus Surgery könyvben van leírva mindez, ráadásul jó képek is vannak (ITT).

süti beállítások módosítása