A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az orrlégzés rendezése javít az alvás minőségén

2014.12.06. | drHorváthTamás |

Címkék: alvás orr alvászavar orrdugulás orrsövény műtét obstruktív alvási apnoe orrkagyló OSAS

Az már evidencia számba megy, hogy az obstruktív alvási apnoe-ban (OSAS) szenvedő betegek esetében hasznos rendezni a gátolt orrlégzést, mert akkor jobban tudják használni a betegek a CPAP készüléket, javulnak a mérhető OSAS paramétereik. Most pittsburghi kollégák ennél általánosabb értelmezésben vizsgálták azt, hogy az orrlégzés javítása hogyan hat ki az alvásra. Ugyanis egyrészt a rossz alvás nem minden esetben egyenlő az OSAS-sal, illetve a horkolással, másrészt pedig az OSAS betegek esetében nem mindegy, hogy csak a paraméterek javulnak, vagy a beteg meg is éli, hogy jobban alszik.

A kutatás során orrsövényműtétet, illetve funkcionális orrplasztika-orrsövényműtétet végeztek az orrdugulós betegeken, és láss csodát, 87%-a a betegeknek arról számolt be, hogy a műtétet követően javult az alvás minősége. Mivel a cikk szerint a népesség 15-35%-a nem alszik megfelelően, arról meg már én is írtam, hogy a népesség 10-40%-ának van valamilyen krónikus orrpanasza, a két csoportot csak össze kell kötni. Akiknél átfedés van, és a rossz orrlégzés mellett az alvásélmény sem jó, egy újabb motivációs tényezőként meg lehet említeni, hogy a jobb orrlégzés mellett esélyes, hogy jobban fognak aludni is, ha javítunk az orrlégzésen. Ami persze nem okvetlen műtétet jelent, lehet nazálszteroid is, a problémától függően. Illetve ha műtét, az lehet csak egy ártalmatlan alsó orrkagyló megkisebbítés.

süti beállítások módosítása