A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nyaki gerinc eredetű fejfájások (CHA = cervicogenic headache)

2014.05.13. | VargaZs | komment

Az idült fejfájás hátrányosan befolyásolhatja a mindennapi közérzetet, ezáltal kedvezőtlen hatással lehet az ember életminőségére.

A fejfájások hátterében számtalan ok állhat, nagy vonalakban: szemészeti elváltozások, orrmelléküregek megbetegedései, rágóízület valamint állkapocs elváltozásai, fülészeti kórképek, fejet ért trauma, agyrázkódás,  migrén, gerincbetegségek, a fej és nyakizmok területén tartósan fokozott izomtónus.  

cha.jpg

Időnként előfordul a betegek kis százalékánál, hogy számos szakorvosnál tett látogatás után, többféle gyógyszeres kezelés, masszázs, akupunktúra kipróbálását követően a tünetek nem javulnak.

Az ilyen esetekben érdemes a nyaki gerincet alaposabb vizsgálat alá vetni. A nyaki gerinc elváltozásai okozta fejfájást hívjuk angolul "cervicogenic headache (CHA)"-nek. Irodalmi adatok szerint a lakosság 3 %-át érinti a CHA, de a fejfájásoknak átlagosan 20%-át is elérheti. A nyaki gerinc eredetű fejfájás a nőknél 4x gyakoribb. CHA kialakulását megelőzheti fejet, nyakat ért trauma, közlekedési baleset, nyaki gerinc ízületeit érintő osteoarthritis. 

A nyaki gerinc eredetű fejfájás utánozhatja a migrént

A CHA utánozhatja a migrént, amely megnehezíti a diagnózis felállítását, természetesen azért vannak különbségek. A nyaki gerinc eredetű fejfájás jellemzően a fej egyik oldalán jelenik meg és nem váltogatja az oldaliságot, a nyak mozgásai (felfele nézés, hátra nézés), bizonyos fejtartások provokálják a fájdalmat. 

Fizikális vizsgálat során, nyomást gyakorolva a koponya bázison és a felső nyakcsigolya ízületek területén jelentős fájdalom jelentkezhet és fejfájást válthatunk ki. Nyaki fájdalmat, esetleg fejfájást tudunk provokálni, ha a feszített és csavart helyzetű fejet lefelé nyomjuk, ezáltal nyomást gyakorolva a nyakcsigolyák ízületeire.

CHA esetén megfigyelhető jelenség a nyaki merevség, a nyaki gerinc mozgásainak beszűkültsége, vállfájdalom, időnként a fejfájással azonos oldalon jelentkező kar fájdalom.  

RTG vizsgálat során gyakran ábrázolódik porckorong degeneráció, a nyaki gerinc kisízületeinek gyulladása (facet joints). CHA hátterében a leggyakrabban ilyen kisízületi gyulladás áll, amely a leghozzáférhetőbb a kezelés számára. Az egyes csigolyák közötti kísízületek területén kialakult gyulladások (a fájdalom forrásától távol) a fej-nyak-váll meghatározott pontjaiban okoznak fájdalmat.

Diagnosztikus idegblokád

Ha az anamnesis, fizikális vizsgálat, RTG lelet egybehangzóan kisízületi gyulladásra utal, akkor a továbbiakban a fájdalom pontos lokalizációja a cél. A kísízület, vagy a kilépő ideggyök területére adott kis mennyiségű érzéstelenítő injekció adása blokkolja a fájdalmat közvetítő jeleket, ezért ha a fájdalom csökken és az ízület mozgás tartománya nő az injekció után, akkor az a legvalószínűbb, hogy az adott ízület elváltozása áll a fájdalom hátterében. A fájdalom enyhülése rövidebb-hosszabb ideig tarthat. Azoknál a betegeknél, akiknél a diagnosztikus tesztnél kedvező eredményt kapunk, a radiofrekvenciás ablatiotól is javulást várhatunk.

Radiofrekvenciás ablatio

Radiofrekvenciás ablatio  során egy speciális tűt használnak, amely felhevíti a környező szöveteket a tű hegye körül, ezáltal az érintett ízület feletti idegben a fájdalom vezetése megszakad és átlagosan 9-18 hónapon keresztül érzéketlenné válik, amíg az ideg nem regenerálódik.

A fájdalom erősségének csökkenésével az idegblokád nagyobb teret biztosít a fizikoterápia és rehabilitáció számára is. Tartós, hosszútávú fájdalom csökkenés és funkció javulás érdekében állandó figyelmet kell fordítani a helyes testtartásra és az izmok megfelelő működésének újratanítására.

Forrás: http://spacecoastdaily.com/2012/07/cervicogenic-headache-caused-by-cervical-spine-problems/

süti beállítások módosítása