A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hogyan védi ki a szervezet immunválaszát a Staphylococcus aureus?

2014.03.09. | VargaZs | komment

Az orrváladékozásnak prominens szerepe van az immunrendszer működésében. Az orrváladék összetevői, mint például IgA, IgG, lizozim, laktoferrin, antimikrobális peptidek hozzájárulnak a veleszületett immunválaszhoz. A S.aureus orrüregi hordozóinál vélhetően ezen veleszületett humorális tényezők szabályozási zavaráról lehet szó az orrváladékban. Az ilyen embereknél emelkedett koncentrációban vannak jelen az alfa-defenzinek (mint pl. humán neutrophil peptid (HNP)) és humán-beta-defenzin-2 (HBD2), amelyek mind a neutrophil- és epithelialis gyulladásos útvonal jelenlétére utalnak. A lipoteichonsav (LTA), egy a S.aureus sejtfalában található molekula erős stimulus a neutrophil sejtek felhalmozódásához. Ebből adódóan a S.aureus kolonizáció fenti gyulladásos válasz beindítója lehet. Azonban tanulmányok kimutatták, hogy a  HNP1, 2, és 3, valamint HBD2 nem mikroba ölő hatásúak in vitro körülmények között S.aureus-szal szemben, amely arra utal, hogy a szervezet válasza hatástalan és elégtelen a S.aureus orrüregi hordozásának megelőzése érdekében. A sejtes immunválasz szerepe ebben még tisztázatlan. Cukorbetegeknél megfigyelt jelenség, hogy megfelelő vércukorszint kontroll mellett a S.aureus hordozás kockázata csökken, ennek hátterében a hyperglycaemiával összefüggő csökkent phagocita aktiváció állhat. Számos tanulmány igazolta, hogy egyes antimikrobális peptidek nem, vagy csekély aktivitással rendelkeznek S.aureus-szal szemben, vagy más peptidek szükségesek hatásuk felerősítéséhez. Az orrüregi antimikrobás peptidek hatástalansága a S.aureus eliminációjában magyarázható egyrészt az orrüreg anatómiájával és a baktérium fenti peptidekkel szembeni rezisztenciájával. A S.aureus elsősorban az orrban a vestibulum nasi területén telepedik meg, amely csillószőrben relatíve szegény és antimikrobális peptideket, immunglobulinokat tartalmazó orrváladéktól mentes. 

saureus.jpg

In vitro körülmények között bebizonyosodott, hogy S.aureus képes ellenállni egyszerű kationos antimikrobális peptideknek, azáltal, hogy csökkenti az össz-negatív töltéseinek számát a sejtfal, sejtmembrán területén, vagy mindezt ionpumpák, proteázok segítségével éri el. A S.aureus számos mechanizmus útján képes kivédni az orrváladékban lévő kationos antimikrobás peptideket, azonban hogy ez mennyire meghatározó a hordozásban még nem tisztázott. A katelicidin képes szinergista módon hatni együtt a defenzinekkel a baktériumölő hatás érdekében. Ezenkívül a S.aureus törzsek lizozim-rezisztenciájukat a peptidoglikán specifikus enzimüknek, az O-acetyltranszferáznak köszönhetik. A S.aureus jelenléte is már beindítja a szervezet immunválaszát, amelyet az a tanulmány is alátámaszt, amely szerokonverziót igazolt miután a hordozó állapot megállapításra került. A S.aureus által termelt protein-A képes inaktiválni az immunglobulinokat azáltal, hogy az Fc-régiójukhoz kötődnek. Bizonyossá vált, hogy a S.aureus az elhárító stratégiák széles arzenáljával rendelkezik a szervezet immunválaszának kivédése érdekében.

forrás: http://www.antimicrobe.org/history/LID%202005%20V5%20-%20Werthiem-Saureus.pdf

 

 

 

 

süti beállítások módosítása