A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A 25. gyermek fül- orr- gégészeti kongresszus és a mesterséges intelligencia

2023.05.06. | drHorváthTamás | komment

Címkék: internet konferencia mesterséges intelligencia

Még zajlik a Magyar Fül-, Orr-, Gége-, és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete Gyermek Fül-Orr-Gége Szekciójának XXV. Jubileumi Vándorgyűlése (fúú de hosszú ezt leírni...) Visegrádon, aminek kapcsán a szervezőktől azt a megtisztelő felkérést kaptam, hogy mutassam be, hogy milyen olyan digitális eszközök állnak rendelkezésre, amik révén egyszerűbben tudjuk képezni magunkat fül- orr- gégészeti szempontból. Molnár Dávid kollégánkkal összedolgozva, a számunkra evidens csatornákat bemutattam, pl. social media, azon belül Facebook, LinkedIn, Researchgate, Youtube, vagy a podcast-ok, és az RSS olvasó.

Ami érdekes volt, hogy nyilván reagáltam a ChatGPT-re, is, ami fenekestül forgatja majd fel, vagy igazából már most is az életünket. Mondtam az előadásban, hogy nem kizárt, hogy 1-2 éven belül ugyanez az előadás egy darab diából fog állni: ha az a kérdés, hogy legyünk up-to-date-ek, akkor csak egy mesterséges intelligencia vezérelte chatrobothoz kell fordulnunk, és ennyi. Az előadás után jópáran odajöttek, és kommentálták a dolgot. Ebből, és az előadás alatti arc reakciókból ítélve elég egyértelműen az jön le, hogy a kollégák élesen két csoportra oszthatók. Az egyik csoport érti, de legalábbis sejti, hogy valami nagy dolog készül. A másik csoport szerint pedig a mesterséges intelligencia egy ordas nagy baromság, egy néphülyítő dolog.

A mesterséges intelligencia (M.I.) kutatása, fejlesztése egy több évtizede zajló dolog, amiben már voltak sikerek. Gondoljunk csak arra a pillanatra, amikor 1997-ben sakkban egy robot legyőzte a világbajnokot. Aztán némi stagnálás után most egy nagyon komoly, vagyis látványos előrelépés történt M.I. vonalon a ChatGPT formájában, bár azért azt se felejtsük el, hogy akár a google térkép, vagy a Waze is M.I-t használ. Szóval a stagnálás alatt is szép csendben fejlődött ám ez a dolog. Mindezzel együtt, amit most mesterséges intelligenciának hívunk pl. a ChatGPT kapcsán, az még bizonyos értelemben tényleg bohóckodás. Mint amikor az első (gőz)autót bemutatták a nagyközönségnek az 1800-as évek végén, ami lassabb is volt, mint a lovak, meg macerásabb is volt üzemeltetni, ezért joggal nevették ki a lópártiak. De vajon ma kik nevetnek? Azok, akik egy kamionnal vitetnek el száz kilométerre 25 tonna terhet egy óra alatt, vagy azok, akik ugyanezt 50 lovaskocsival csinálnák meg egy nap alatt? Szóval az M.I. most van ott, ahol a gőzautó 1800-ban, csak éppen a fejlődés tempója nem olyan, mint az autóé volt, hanem annak sokszorosa. Igen, most még bohóckodás, de 1-2 évtized múlva nagyokat fogunk pislogni. Legalábbis én ezt raktam magamban össze azokból a podcast adásokból, amikben ebben a témában számomra hiteles emberek beszéltek:

Szertár - "Az én parám legalább 20 évre néz vissza", avagy kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától?

Friderikusz Podcast - Ígéretes vagy félelmetes? Tilesch György M.I. szakértő

Az élet meg minden #59 Madarász Tamás - Utolsó hívás

A jövő zenéje - Már csak a gép rajzol helyettünk?

Többek között ezeket hallgattam meg, mert nyilván szeretném megérteni, hogy mi vár ránk. Már korábban is kapisgáltam, hogy itt készül valami, hiszen már 3 évvel ezelőtt is írtam cikket a M.I. fül- orr- gégészeti vonatkozásairól a 3. ablak rovatba (Mesterséges intelligencia a fül- orr- gégészetben). De ez most egyre nyilvánvalóbb, amit talán az is bizonyít, hogy a pubmedben per pillanat 1420 cikk jön elő a (Otorhinolaryngology) AND (Artificial Intelligence) keresésre. Ebben van kutatás a HPV pozitív oropharyngealis rákok extranodalis terjedésének igazolásáról, BPPV diagnosztikáról, vagy a középfül betegségeinek elkülönítéséről is. Az M.I. olyan mintázatokat is megtalál pillanatok alatt az adatokban (és/vagy a pixelekben), amiket mi nem, vagy csak nagyon lassan, ráadásul azonnal, ugyanazzal a lendülettel össze tudja vetni az eredményeket az eddig rendelkezésre álló összes adattal, nem pedig mi kutatunk a saját emlékeink között, hogy amit látunk, az most tulajdonképpen rák, vagy csak hyperkeratosis.

Szóval csak óvatosan mosolyogjunk a M.I-n. 20 éve is mosolyogtunk, ha valaki azt mondta, hogy az internet egyszer a zsebünkben lesz, és mindenhonnan elérjük. 40 éve pedig azt mosolyogtuk volna meg, aki felveti, egyszer minden tudás könnyen elérhető lesz elektronikusan, és valami internetnek fogják hívni. Mára már elfelejtettük, hogy anno ezekkel szemben is szkeptikusak voltunk. De a dolgok egy irányba mennek, ha tetszik, ha nem. Reméljük, hogy ez jó irány, sajnos ez majd csak később fog kiderülni. Ez nem olyan, hogy ha nem szeretjük, akkor nem lesz, szóval nem érdemes hozzá érzelmeket rendelni. De ha homokba dugjuk a fejünket, akkor biztosan nem fogjuk tudni jó irányba terelni, illetve a lehetőséggel élni, és attól még az idő kereke sem fog visszafelé forogni.

És nagyon köszönöm az emlékérmet az előadás kapcsán!

img-3847.JPG

süti beállítások módosítása