A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Spontán liquorrhea az orrból

2014.03.07. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: orr agyhártya liquor liquorrhea

Érdekes, és vitatott kérdés a minden egyéb indokkal, előzetes betegséggel/műtéttel nem magyarázható, spontán liquorrhea (agyvízfolyás) lehetősége az orrból. A google tudós pl. a "spontaneous CSF leak" keresésre 23.000 találatot ad, ami azért nagyon valószínűvé teszi a jelenség létezését.  Én is elfogadom a kórkép létezését, mert ha folyik a beteg orrából a liquor, és nem tudjuk mitől, akkor hívjhatuk spontánnak. Persze lehetne akár idiopátiás is a neve, de ez pont tökmindegy, a lényeg, hogy nem tudjuk az okot, viszont vannak ilyen betegek. Jönnek, előre hajtják a fejüket, és csöpög a liquor az orrukból. Nem ütötték be a fejüket, nem operálták őket, több kolléga több szakterületről megvizsgálta őket, neurológus, idegsebész, radiológus, stb., és senki nem tud magyarázatot adni, pedig igazoltan liquor az, ami kicsöpög. Nyilván valami oka van, de nem tudjuk, kész. Többen is kötőszöveti betegséggel próbálták magyarázni a jelenséget (1, 2, 3), azaz hogy az agyhártyák gyengesége egy kisebb -a beteg által nem is okvetlen említésre méltónak talált- trauma kapcsán már repedéshez vezet, és így alakul ki. Ehhez azonban még azért az is kell, hogy a koponyabázison is legyenek csontos dehistentiák, lyukak, mert valahol a csontos rétegen is át kell jönnie a liquornak. Én egyébként arra tippelek, hogy az esetek egy meghatározó részében nincs semmi különleges betegség, mármint kötőszöveti, hanem csak valami balesetszerű lokális strukturális probléma. De majd egyszer csak kiderül.

Az a helyzet, hogy más sem mindig tudja megmondani, hogy mitől lesz egyszer csak liquorrheája egyes betegeknek, pl. Nottinghami kollégák 10 év alatt 97 ilyen beteggel találkoztak. Egyébként wikipedián is írnak a spontán liquorrheáról, ami annyiban nem ragadott meg, hogy azon betegek, akiket én valaha ilyen panasz miatt láttam, elsősorban csak fejfájásról panaszkodtak, vagy még arról sem, szinte semmi más egyéb tünet nem kísérte. Az is igaz, hogy eddig szerintem max. 4-5 ilyen beteggel találkoztam, de akkor is más a tapasztalatom a panaszok terén.

süti beállítások módosítása