A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Orrpolipműtét az evidencia szintjén

2014.02.26. | drHorváthTamás |

Címkék: orr szaglás evidencia orrdugulás fess műtét melléküregek biofilm melléküreggyulladás idült

A Current Allergy and Asthma Reports-ban megjelent egy evidencia review az orrpolipózissal vagy azzal nem járó krónikus melléküreg-gyulladás műtéti kezeléséről, ami elsősorban FESS műtétet jelent. Feldolgoztak jó sok kutatást, ami a témában az utóbbi időben került publikálásra, és ezek alapján a következőkre jutottak:

Mi várható a műtéttől úgy általában egy krónikus melléküregbeteg esetében?
Az átlag visszaesés 15-20%, azaz minden 5-6. betegnek előbb-utóbb biztosan kiújulnak a panaszai. Ez főleg igaz az ASA triászos betegekre, a cisztás fibrózisban szenvedőkre, de azokra is, akiknek még a csont is be van gyulladva. Illetve ami igazán csapdás hír, hogy ha a kórelőzményben már volt ugyanerre a betegségre műtét, akkor kisebb eséllyel/mértékben fognak javulni a panaszok egy újabb műtét után.

Mi lesz a panaszokkal?
Leginkább az orrdugulás javulását várhatjuk, vagyis a betegek. Ezzel szemben a szaglás jóval kevésbé, vagy ritkábban javul, míg a garati váladékcsorgás, arctáji és/vagy fejfájás a kettő közötti mértékben szokott javulni. Akinek sajnos a krónikus gyulladáshoz még allergia is társul, a panaszok javulása az együttes allergiás tünetek miatt kisebb mértékű lesz. Vélhetően egyébként az orrdugulás javulása miatt a polipos betegek többször elégedettebbek a műtét utáni állapottal, mint a nem polipos krónikus melléküreg betegek. Ezt érdemes szem előtt tartani.

Érintőlegesen a biofilmek is benne vannak a cikkben, bár pont ezt a kérdést szerintem kicsit alulszemlézték. Nem baj, én meg úgyis elég sokat írok ezekről.

süti beállítások módosítása