a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az arcüregi medialis maxillectomia a nyitott technikás fülműtét analógiája

2013.08.31. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét arcüreg melléküregek cholesteatoma invertált papilloma mastoidüreg nyitott technikás fülműtét medialis maxillllectomia

A héten egy invertált papillomás beteg kapcsán egyszercsak megvilágosodást éreztem. Mondjuk nem az volt, hogy hirtelen megszólaltak a fanfárok, megnyílt az ég, és egy mennydörgő hang azt mondta, hogy "a medialis maxillectomia nagyon sok tekintetben olyan, mint a nyitott technikás fülműtét", de majdnem.

Persze ez az egész némi magyarázatra szorul. A nyitott technikás műtétről már sokat írtam, így azt nem annyira részletezném, de a medialis maxillectomiáról még nem írtam. A medialis maxillectomia egy olyan kiterjesztett arcüregműtét, mikor az arcüreg belső falát gyakorlatilag teljesen elvesszük, így az adott oldali arcüreg és az orrüreg közlekedni fog egymással. Így, mint itt:

medial maxillectomy.jpg

És akkor miért is analóg egymással a nyitott texchnikás fülműtét ezzel a bizonyos medialis maxillectomiával?

1. Mindkét műtét esetében elveszünk egy csontfalat, hogy jobban ellenőrizni tudjuk a betegséget, ami miatt műteni kell.

2. Ez a csontfal (fülnél a hátsó hallójáratfal, orrnál az arcüreg belső fala) mindkét esetben egy nehezen, vagyis szemmel egyáltalán nem ellenőrizhető térséget takar, fülnél a csecsnyúlvány üregrendszerét, orrban az arcüreget.

3. Mindkét műtét esetében részben az aktuális, műtét alatti betegség-kontroll miatt kell elvenni ezt a falat, részben viszont a hosszú távú ellenőrizhetőség miatt.

4. Mindkét beavatkozást olyan betegség esetében végezzük, ami bár alapvetően nem rosszindulatú daganat, de viselkedésükben mutatnak hasonlóságot velük. Nyitott technikás fülműtétnél ez a cholesteatoma, medialis maxillectomiánát pedig messze nagy részben invertált papilloma miatt végzünk. Sőt, ez utóbbi betegség kezelés nélkül valóban át is mehet laphámrákba, szóval, ehhez képest a cholesteatoma legalább nem.