A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A melléküreg CT leletezéséről

2013.03.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: ct melléküregek

Egy kényes kérdést feszegető, kanadai felmérés jelent meg nemrég a Laryngoscope-ban. Csak az absztrakthoz férek hozzá, de már az önmagában ütős: a megkérdezett kanadai fül- orr- gégészek közel negyede (22%) kifejezetten elégedetlen a radiológusok által adott melléküreg CT lelettel, sőt, igazából a többség (67%) klinikai szempontból több információt várna a lelettől, mint amennyit valójában kap. Egyébként a fül- orr- gégészek szerint a legkevésbé jól, vagy hiányosan interpretált terület az arteria ethmoidalis anterior lefutása, az ethmoidtető, és a spheno-ethmoidalis recessus.

Az absztraktnak olyan az optikája, mintha a radiológusok nem végeznék jól a dolgukat, pedig ennél bonyolultabb a helyzet. Egyrészt, ha csak egy átlagos melléküreg beteget veszünk, és úgy vagyunk elégedetlenek a lelettel, akkor a hiba elsősorban bennünk van. Nem várhatjuk el a radiológusoktól, hogy egy A/4-es oldalnyi részletes leletet adjon minden esetben, kezdve az agger nasitól az arteria carotis internáig, vagy a nervus opticusig. A melléküregrendszer egy rendkívül bonyolult és variábilis terület, ahol egyszerűen úgysem lehet vizualizáció nélkül, csak leírás alapján tájékozódni. Persze több szem többet lát, ilyen értelemben érdemes leleteztetni egy sima melléküreg beteg CT-jét is.

Az viszont más helyzet, ha célzottan megy a radiológusok felé a kérés, és nem kapunk megfelelő választ.  Ilyen esetben joggal lehetünk elégedetlenek a lelettel. Viszont kényes helyzetekben, különleges betegség esetén, vagy ha pl. nagyon atípusos anatómiát gyanítunk, akkor érdemes vennünk a fáradtságot, és át kell menjünk a CT-be, és a radiológussal együtt kell megnézni a felvételeket, nem pedig levelezni vele. Ezerszer hatékonyabb, gyorsabb, és minden félreértés tisztázható.

Szóval szerintem a melléküreg CT lelet kapcsán nem szabad irreális elvárásainknak lenni. Pláne, hogy a gyakorlat az, hogy a beteg jó esetben egy darab diagnózissal, BNO kóddal érkezik CT vizsgálatra, sokszor még a panaszait sem tüntetjük fel a beutalón...

süti beállítások módosítása