A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Moraxella catarrhalis az orrgaratban

2013.01.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mikrobiológia baktérium gyermek fül orr gégészet biofilm orrgarat streptococcus staphylococcus streptococcus pneumoniae moraxella haemophilus antibiotikum rezisztencia

Egy jó Journal of Infection cikket olvastam pár napja a Moraxella catarrhalisról. Finn kollégák azt tapasztalták, hogy ha kisgyermeknél az orrgaratban a Streptococcus pneumoniae vagy a Haemophilus influenzae mellett jelen van a Moraxella is, akkor nagyobb eséllyel alakul ki középfülgyulladás, mint ha a Streptococcus vagy a Haemophilus csak mint egyedi patogén telepedne meg.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a Moraxella a másik két baktériummal együttműködik, egymást erősítik, míg például a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus, valamint a Staphylococcusok egymással szemben nem így viselkednek, sőt inkább egymás gyengítése, kiszorítása a jellemző (cikk). A másik következtetés klinikai szempontból még fontosabb. Ugyanis bár a Streptococcus a veszélyesebb, mégis jól lehet kezelni penicillinszármazékokkal. Ezzel szemben a Moraxella egy sokkal kevésbé veszélyes baktérium, viszont nagyon rezisztens a penicillinre. Így ez az együttműködés azt jelenti, hogy a hagyományos, penicillinszármazékokra épülő antibiotikus kezelés sikerességének esélye csökkenhet. Tehát úgy lehet egy tipikus Streptococcus fertőzés rezisztens a hagyományos penicillinkezelésre, hogy azért valójában nem is a Streptococcus a felelős! Kérdés, hogy ez egy újdonság, egy a baktériumok által nemrég szerzett "tudás", vagy már régóta így van. Mert én azt sem tartanám kizártnak, hogy az agresszív antibiotikus kezelésre ilyen jellegű lépésekkel, szelekcióval válaszolnak a baktériumok. Ugyanakkor természetesen abszolút esélyes, hogy ez már eleve a kórokozók génjeibe van kódolva, mindenesetre ha régebbi ügyről van szó, akkor talán nyugodtabbak lehetünk. Érdekes lenne látni a mechanizmust quorum sensing szintjén, mert abban biztos vagyok, hogy ez a folyamat legalább részben biofilmek formájában valósul meg.

süti beállítások módosítása