A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Óriási csont-idegentest a nyelőcsőbemenetben

2012.10.29. | drHorváthTamás | 3 komment

Címkék: idegentest nyelőcső oesophagus nyelőcső-tükrözés oesophagoscopia

Úgy látszik, mostanság zsinórban rekordgyanús dolgokkal találkozom. Pár napja talán az eddigi legnagyobb orrmandulát vettem ki, bár ebben nem vagyok teljesen biztos, mindenesetre nagyon nagy volt. Most viszont 100%, hogy ennél nagyobb csont-idegentestet még nem vettem ki nyelőcsőből:

IMAG0558.jpg

A dologban annyi füllentés van, hogy nem is én vettem ám ki -bár én akartam-, de az altatóorvos az intubálás során meglátta, hogy a retrocricoid térbe kinyúlik valami. Megfogta egy magill fogóval, és mikor elkezdte kihúzni kiderült, hogy az a kis nyúlvány egy nagy csontdarabban folytatódik. Mindegy, persze megcsináltam az oesophagoscopiát ha már ott voltam, hátha van ott még más is, esetleg látható sérülés, stb., de aztán nem találtam semmi egyebet.

A fenti elakadt csontdarabot egyébként az első fiziológiás nyelőcső szűkületnek megfelelő helyről szedtük ki, ami a metszőfogaktól számított 15-16 cm-re van felnőtt emberekben. Ez a felső nyelőcső záróizom a garat-nyelőcső átmenetben. A következő élettani szűkület az aortaív benyomata 26-27 cm-nél, végül 37-38 cm-nél a rekeszizom a 3. szűkület, ahol egyébként még tipikusan elakadhat a falat. Természetesen nem csak itt akadhatnak ételdarabok, hanem bárhol a nyelőcsőben, csak itt nagyobb eséllyel. Van például egy régi, 1978-as British Journal of Surgery cikk, amiben majdnem 2400 esetet dolgoztak fel, és a leggyakoribb idegentest lokalizáció a felső fiziológiás szűkület volt. Ugyanebben a tanulmányban a komplikációkról is jól lehet tájékozódni. Mind az enyhe, mind a közepes-súlyos komplikációk (ruptura, mély nyaki fertőzés, aspirációs pneumonia, fistula, stb.) aránya közel 1% volt, ami nem kevés, és persze benne van a tükrözés okozta iatrogén perforáció is. Tehát sem a falatelakadás, sem a kezelése nem veszélytelen ügy.

süti beállítások módosítása