A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hatalmas orrmandula

2012.10.26. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orrmandula gyermek fül orr gégészet

Ma kivettem egy hatalmas orrmandulát. Olyan nagy volt, hogy gondoltam érdemes lefényképezni:

adenoid.jpg

Természetesen ez a mócsingszerű szövet egyben, az orrgaratban nem így néz ki, de az adenotom nevű, mellette látható kapirgáló eszközzel csak ilyen formában lehet eltávolítani (ez egy közepes méretű adenotom). Ezzel szemben a torokmandula szépen egyben jön ki, olyan, mint egy szilva. 

Ami a méretet illeti, önmagában nem okvetlen csak az orrmandula nagysága határozza meg, hogy ki kell-e venni, vagy sem. Hiszen egy szűk orrgaratban egy kisebb orrmandula is komoly panaszokat tud okozni. Bár született már radiológiai alapú cefalometriás besorolás, és fiberoscopiás vizsgálat alapján méret beosztás, igazából ezek nem terjedtek el. Egyrészt ember legyen a talpán, aki minden gyereket meg tud fiberoscopizálni, jó ha a gyerkőcök 10-20%-nál kivitelezhető egy ilyen vizsgálat. Emellett a röntgensugárzás sem okvetlen jó, miközben a tükörrel nem jól látható orrmandulát simán betapintással is lehet vizsgálni.

süti beállítások módosítása