A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Pars petrosa cholesteatoma Sanna-féle beosztása

2012.09.10. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma középfül Címkék

Volt szerencsém élőben látni és hallani Sanna Professzort is az EAONO 2012 kurzuson. Ez a megmondó típusú ember a fülészeti koponyaalapi sebészetben végzett munkásságáról ismert, főleg pars petrosa cholesteatoma és glomus tumor műtétekkel szerzett magának hírnevet. Az általa létrehozott, 1993-ban a Skull Base Surgery-ben közölt pars petrosa cholesteatoma beosztás a viszonyítási alap ebben a témában a világban. Gerlinger Professzor Úr mesélt egy a stílusára jellemző történetet: egyszer pár éve nyilvánosan, emelt hangnemben vádolta meg Moffat Professzort, hogy a klaszifikációs rendszerét tőle lopta. Fülsebészeti kongresszuson ritkán lehetünk tanúi ilyen vidám dzsemborinak, úgyhogy már csak ilyen szempontból is sajnálom, hogy nem voltam akkor ott. Most csak Officiers és Casselmann Profnak szólt be, hogy minek képalkotó cholesteatoma műtét előtt, és nem nagyon vacakolt az udvariassági körökkel. Nem mellesleg egyébként a képalkotó kérdésében hasonló elveket vall az a fülsebészeti iskola is, ahol tanultam és aminek most is részese vagyok.

Sanna a pars petrosa cholesteatoma beosztásában 5 típust  különít el, a differenciálás alapja a cholesteatoma labyrinthblokkhoz viszonyított elhelyezkedése.  Az 1-es típus a supralabyrinth cholesteatoma, amely értelemszerűen a labyrinthblokk felett helyezkedik el. Sanna személyes tapasztalata alapján ilyen lehet akár congenitalis is, de epitympanalis cholesteatoma is be tudja rágni magát a csontba a labyrinth felett.  A 2-es típus az infralabyrinth cholesteatoma, a labyrinthblokk alatt. A 3-as a masszív labyrinth cholesteatoma, mely az egész blokkot detsruálja, de a pars petrosa apexéig nem megy el. Jellemzően sokáig tünetmentes, és sokszor az első tünet nem is tipikus cholesteatomás (elsősorban fülfolyás), hanem a belsőfül érintettség dominálhat, bizonytalanságérzéssel, szédüléssel, fokozódó percepciós halláscsökkenéssel. A 4. típus az infralabyrinth-apicalis, ami akár a sinus sphenoidalist is elérheti. Végül az 5-ös típus a ritka congenitalis cholesteatoma variánsnak vélt apicalis típus.

Sanna rajzai alapján megcsináltam a magam színes (!) verzióit. Az első rajz az a normál státusz, a többin a zöld jelöli a cholesteatomát.

pars petrosa cholesteatoma kisebb.jpg

pars petrosa cholesteatoma kisebb Sanna 1.jpg

pars petrosa cholesteatoma kisebb Sanna 2.jpg

pars petrosa cholesteatoma kisebb Sanna 3.jpg

pars petrosa cholesteatoma kisebb Sanna 4.jpg

pars petrosa cholesteatoma kisebb Sanna 5.jpg

A pars petrosa cholesteatoma kezelése radikális műtétet igényel. Masszív labyrinth és/vagy apicalis érintettség esetén ez a belsőfül feláldozásával is jár(hat). Sanna erről így nyilatkozik a cikkében:


"At the beginning of our surgical experience, we attempted to preserve inner ear function despite labyrinthine involvement by petrous bone cholesteatoma. Our results, however, showed that we were rarely able to preserve hearing. Therefore now we do not hesitate to remove the otic capsule when it is required. Of course, the statusof the contralateral ear determines our therapeutic approach in fact; an only hearing ear with petrous bone cholesteatoma is managed with regular radiologic followup and watchful waiting."

süti beállítások módosítása